Hopp til innhold

Acariformes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Acariformes
en rød fløyelsmidd, en av de mer storvokste middene som tilhører gruppen Trombidiformes
Nomenklatur
Acariformes
Zakhvatkin, 1952
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseEdderkoppdyr
OrdenMidd
Økologi
Antall arter: ca. 30 000 kjente
Habitat: Nesten over alt
Utbredelse: alle verdensdeler
Inndelt i

Acariformes er en gruppe (orden eller overorden) av edderkoppdyr som omfatter de fleste av middene. Denne gruppen finnes nær sagt over alt på landjorda. De fleste av de velkjente middgruppene hører til i denne ordenen, et unntak er flåttene, som hører til Parasitiformes.

Bittesmå til små (0,1-10 mm) edderkoppdyr. De har åtte bein, kroppen er vanligvis ikke tydelig delt opp i forkropp og bakkropp. Øyne mengler. Ellers framviser middene et enormt spenn i utseende.

Gruppen viser et stort spenn i levemåter og omfatter nedbrytere, parasitter på planter og dyr, soppetere og rovdyr. En del arter er alvorlige skadedyr i jordbruket, men det er også arter som er meget viktige nyttedyr.

Reproduksjon

[rediger | rediger kilde]

Middene legger egg, ganske mange er parthenogenetiske. Utviklingen skjer gjennom et larvestadium med seks bein til et nymfestadium som har åtte bein som de voksne.

Utbredelse

[rediger | rediger kilde]

Medlemmer av denne gruppen finnes over alt der det forekommer liv på landjorda. Noen arter lever også i strandsonen i havet, men de finnes ikke i åpne vannmasser. Svært mange er parasitter i dyr eller planter.

Systematisk inndeling

[rediger | rediger kilde]

Inndelingen følger [1].

Treliste

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]