Acanthocybium solandri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Acanthocybium solandri
Acanthocybium solandri
Vitenskapelig(e)
navn
:
Acanthocybium solandri
Cuvier, 1832
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Beinfisker
Orden: Piggfinnefisker
Familie: Makrellfamilien
IUCNs rødliste:
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

LC — Livskraftig

Habitat: epipelagisk ute på åpent hav
Utbredelse: de fleste varme hav

Acanthocybium solandri er en fisk i makrellfamilien. Den kalles wahoo på flere språk og er den eneste arten i slekten Acanthocybium. Den kan kanskje forveksles med barracuda, men barracudaen har større skjell og tenner og en bredere spord uten kjøler.

Kroppen er svært langstrakt, spoleformet og lite flattrykt fra sidene. Munnen er stor. Første ryggfinne har 23–27 piggstråler og andre ryggfinne 12–16 bløtstråler. Det er åtte eller ni småfinner på ryggsiden og ni småfinner på buksiden. Sporden er smal med en kraftig utviklet langsgående kjøl, som har to mindre kjøler på hver side.

Kroppen er dekket med små skjell, og det er ikke noe panser på forkroppen. Ryggen er skinnende blågrønn og sidene er sølvfarget med 24–30 koboltblå striper. Arten har svømmeblære. Maksimal lengde er 210 cm og maksimal vekt minst 83 kg. Vanlig lengde er 100–170 cm.

Acanthocybium solandri er utbredt i tropiske og subtropiske deler av Atlanterhavet, Stillehavet og Det indiske hav, inkludert Det karibiske hav og Middelhavet. Den lever pelagisk i de øvre vannlagene ute på det åpne havet. Individene svømmer som regel alene, eller i små, løse stimer. Arten jakter på andre arter i makrellfamilien, pinnsvinfisker, flygefisker, sildefisker, hestmakreller (Decapterus), lysprikkfisker, andre pelagiske fisker og blekkspruter.

Det drives ikke kommersielt fiske etter Acanthocybium solandri, men den er ettertraktet blant sportsfiskere. Den kjemper hardt og kan oppnå en fart på 77 km/t. Arten regnes som en meget god matfisk.

Artsepitetet solandri viser til svensken Daniel Solander, som var med på kaptein Cooks første ekspedisjon. Georges Cuvier baserte sin artsbeskrivelse på en tegning og beskrivelse fra Solander.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wahoo fisket på De nederlandske Antiller