Acanthocnemidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Acanthocnemidae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Acanthocnemidae
Norsk(e) navn:
Hører til: Gnag- og maurbiller, Polyphaga,
biller,
insekter
Antall arter: 1, ikke i Norge
Habitat: terrestrisk, i død ved etter skogbranner
Utbredelse: opprinnelig fra Australia
Delgrupper:

Acanthocnemidae er en gruppe av biller som ser ut til å omfatte bare en eneste art, Acanthocnemus nigricans. Det finnes flere forskjellige artsnavn i gruppen, men alle ser ut til å være synonymer for den samme arten. Billen ligner overfladisk på medlemmer av familien børstebiller (Melyridae). Denne billen utmerker seg ved et spesielt organ som sitter på undersiden av forbrystet, og er følsomt for infrarød stråling (varmestråling). Dette hjelper billen å finne skogbranner som den trolig er avhengig av. Acanthocnemus nigricans stammer trolig fra Australia, men er i dag utbredt over det meste av verden i varme strøk, trolig spredt med handel med tømmer.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstor bille (3,5 – 6 mm), avlang, brun, svakt skinnende, oversiden dekket av lange, oppstående hår. Det generelle utseendet ligner på slekten Dasytes i familien børstebiller (Melyridae). Hodet er nesten like bredt som brystskjoldet, fasettøynene er store, runde og ganske flate. Antennene er omtrent så lange som hodet er bredt, 11-leddete, trådformede, de tre ytterste leddene er noe tykkere enn de øvrige. Brystskjoldet (pronotum) er litt bredere enn langt, firkantet sett ovenfra, grovt punktert. På sidene av forbrystet, under sidenkanten, rett foran fremhoftene, er det på hver side en oval åpning dekket av en tynn, lys membran. Dette er et sanseorgan som registrerer infrarød stråling. Denne typen sanseorgan er ikke kjent fra andre insekter, de fleste andre insekter som registrerer infrarødt gjør det ved hjelp av øynene eller antennene. Dekkvingene er avlange, parallellsidige, med tydelige skuldre og middels fin, rekkevis punktur. Beina er middels lange og slanke. Larvene er ukjente.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Billenes infrarød-følsomme sanseorgan hjelper dem til å finne skogbranner, og de synes knyttet til brannskadede områder, selv om de også kan finnes på steder som ikke synes påvirket av brann. I Europa finnes Acanthocnemus nigricans langs Middelhavet, i områder som er kjent for hyppige skog- og markbranner. Man vet ikke sikkert hva larvene lever av, men de aller fleste beslektede grupper i overfamilien Cleroidea har larver som lever av andre insekter og det er sannsynlig at denne billens larver spiser insekter som borer i brannskadet ved.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Alonso-Zarasaga, M.A., Sánchez-Ruiz, M. og Sánchez-Ruiz, A., 2003. Una nueva familia de Coleoptera para España: Acanthocnemidae. Aracnet 11: 179-180 (på spansk, med foto av A. nigricans). [1]
  • Kovalenko, Ya.N., 2011. Acanthocnemidae (Coleoptera), a family of beetles new to Russia. Zoosystematica Rossica 20: 71-73. [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]