Academia pro Interlingua

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Academia pro Interlingua (Akademiet for internasjonalt språk/ alternativ betydning: Akademiet for språket Interlingua) var fra 1908 (ifølge noen kilder 1910) navnet på det tidligere Kadem Valemik Volapüka (Det internasjonale Volapük-akademi).

Akademiet var valgt på den internasjonale Volapük-konressen i 1887. Etter splittelsen i den internasjonale Volapük-bevegelsen i 1890 blei det dominert av reformvillige volapükister.

Fra 1898 skifta det navn til Akademi Internasional de Lingu Universal og gikk offisielt over til å arbeide for å skape et nytt internasjonalt hjelpespråk. I 1902 blei det offentliggjort under navnet Idiom Neutral.

Det nye navneskiftet til Academia pro Interlingua betydde i praksis ei omorientering i retning av Giuseppe Peanos forslag til et forenklet latin, Latino Sine Flexione (forkortelse LSF – latin uten bøyinger), offentliggjort i 1903. Språket skifta navn til Interlingua (I planspråklitteraturen ofte kalt Interlingua/LSF for å unngå forvekslinger med det seinere mer kjente språket med det samme navnet, Interlingua/IALA), og Peano blei valgt til leder for akademiet. Det gamle Volapük-akademiet endte som en åpen propagandaorganisasjon for Peanos Interlingua.

Academia pro Interlingua forsvant under første verdenskrig.

Se også[rediger | rediger kilde]