Abu Nidal-organisasjonen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Abu Nidal-organisasjonen var en militant palestinsk gruppe som ble grunnlagt av Abu Nidal i 1974. På høyden av sin makt i 1980-tallet ble Abu Nidal allment betraktet som den mest farlige og hensynsløs av alle de palestinske politiske lederne. Han fortalte til det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel i 1985: «Jeg er den onde ånden som går rundt kun om natten forårsaker mareritt».

Det blir antatt at Abu Nidal skal ha beordret angrep og mord i minst 20 land, og han skal ha drept eller skadet over 900 personer. Gruppens mest beryktede angrep var på to flyplasser i Roma og Wien i desember 1985 da arabiske væpnede menn som var høye på amfetamin åpnet ild mot passasjerer. De drepte 18 og såret minst 120 personer.

Abu Nidal døde av mellom ett og fire skuddsår i Bagdad i august 2002. Palestinske kilder tror han ble drept på ordre fra Saddam Hussein, men den irakiske regjeringen insisterte på at han hadde begått selvmord.

Abu Nidals første operasjonen fant sted den 5. september 1973, da fem bevæpnede menn tok seg inn på ambassaden til Saudi-Arabia i Paris, der de tok 11 gisler og truet med å sprenge hele bygningen i lufta hvis myndighetene ikke møtte kravene deres.

Deres eneste krav var at personer som satt i fengsel i Jordan skulle slippe fri. Etter langvarige forhandlinger ble gisseltagerne flydd til Jordan, der de overga seg og slapp gislene fri den 8. september 1973. Personene som de ville ha ut fra fengsel ble løslatt to uker senere.