Podistra rufotestacea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Absidia rufotestacea»)
Podistra rufotestacea
Nomenklatur
Podistra rufotestacea
(Letzner, 1845)
Synonymi
Absidia rufotestacea
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieBløtvinger
SlektPodistra
Økologi
Habitat: på land
Utbredelse: Europa, Asia
finnes i Norge

Podistra rufotestacea (Letzner, 1845) er en av billene i delgruppen (underfamilien) storbløtvinger i familiegruppen bløtvinger.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Podistra rufotestacea finnes i Europa, sjelnere helt i sør og i vest. Den finnes også østover i Asia. Finnes i Norge, men er ikke vanlig.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Podistra rufotestacea er 7-9 mm lang. Hodet er innsnørt like bak fasettøynene som er kulerunde og utstående. Palpenes (munnføtter) endeledd er økseformet og ikke smalt, ovalt. Antennene er mørkere mot spissen. Brystskjoldet (pronotum) er jevnt, med nær parallelle sider, litt avsmalnende framover. Bakhjørnene nær rettvinklede, litt utstående. Det har ingen innbuktning i bakkanten og har en overflate som ikke er grovt rynket eller punktert. Beina er rødgule, mens føttene ofte er mørkere. Leggene på mellom- og bakbeina er vanligvis krummet inn mot kroppen. Dekkvingene har en rødgul farge. De skjuler hele bakkroppen og har ganske lang oppstående behåring.

Ligner mye på Podistra pilosa, og kan skilles fra denne på fargen. Men den sikreste måten er å se etter ulikhetene i hannenes kjønnsorgan (aedeagus).

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever som predatore (rovdyr).

Podistra rufotestacea tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hansen, Victor.; Larsson, Sv. G. 1973 (2. utgave). Biller X. Blødvinger, klannere m. m.: (Malacodermata, Fossipedes, Marcrodactylia og Brachymera) Danmarks Fauna 44. Side 38-39. (344 sider) ISBN 8712166936

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]