Absalons borg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Absalons Borg»)
Absalons borg
Ruinene av Absalons borg med et bevart parti av krittstensringmuren i venstre side av bildet. Foto: Christian Bickel
LandDanmark
StedKøbenhavns kommune
Kart
Kart
Absalons borg
55°40′35″N 12°34′50″Ø

A: Absalons ringmur.
B: Tårn.
C: Senere middelalders fundamenter.
D: Absalons brønn (med overdekket tilgang).
E: Vannutløp.
F: Bakerovn, middelaldersk.
G: Omriss av Københavns slott.
Skravert: Nåværende Christiansborg slott.

«Absalons borg ved Havn» ble grunnlagt av biskop Absalon i 1166 eller 1167, der senere Københavns slott og Christiansborg slott kom til å ligge. Borgen ble i 1369 erobret og revet av Lybækkerne, men senere gjenreist i murstein. Borgen var viktig for utviklingen av byen København.

Utgravninger foretatt i 1907 ved gjenoppføringen av Christiansborg slott har bragt mye informasjon både om den gamle borgens beliggenhet og dens konstruksjon. Det viste seg at det tett under steinbroen i den indre slottsgården, like utenfor hovedporten fra slottsplassen, fantes store bygningsrester, som med sikkerhet kunne fastslås å være deler av Absalons festning.

Den har bestått av en stor, metertykk ringmur, satt sammen av et ytre og indre murskall. Det indre skallet var lagd av kamp- og krittstein, det ytre av pene, regelmessige krittsteinskvadere. Kvadrene, særlig på yttersiden, vitner om at borgen ble omhyggelig og solid konstruert. 38-40 meter av muren står den dag i dag, opp til ca. 2 meters høyde. Innenfor muren lå boligene i teglstein. Stein og byggemåte er lik den i Valdemarsmuren ved Dannevirke og andre teglstensbygninger fra tidlig middelalder.

Et svært rektangulært mursteinstårn, litt yngre enn ringmuren, er trolig ikke planlagt sammen med denne, men sammenføyd ved senere ombygginger.

I 1369 ble borgen inntatt og revet av Hanseatene, som var i krig med Valdemar IV Atterdag.

Ruinene[rediger | rediger kilde]

Ruinene av Absalons borg ligger under Christiansborg slott, nærmere bestemt under slottsplassen. Ruinene ble gravet ut i 1917 og det har vært offentlig adgang til dem siden 1924.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]