Abraham Kuijper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Abraham Kuijper.

Abraham Kuijper (født 29. oktober 1837, død 8. november 1920) var en nederlandsk teolog, politiker og journalist. Han grunnla Anti-Revolutionaire Partij (ARP) og var statsminister i Nederland fra 1901 til 1905.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Kuijper kom fra Maassluis, vest i Nederland. I 1855 ble han student han litteratur, filosofi og teologi ved universitetet i Leiden. Han fikk doktorgrad i teologi i 1852 med en avhandling som sammenlignet læren til Jean Calvin med den til Jan Łaski. Selv var Kuijper kalvinist. Han startet prestegjerninga si samme året i småbyen Beesd.

Han forlot Beesd i 1867, og fikk først jobb i Utrecht, deretter i Amsterdam i 1870. I 1871 begynte han å skrive for avisen De Heraut. Året etter startet Kuijper sin egen avis, De Standaard.

I 1874 ble Kuijper medlem av parlamentet som representant for det konservative partiet. Han flyttet til Haag, og to år etter skrev han programmet som la grunnlaget for det kommende Anti-Revolutionaire Partij. ARP ble dannet i 1879 med Kuijper som partileder. Tilhengerne av Kuijper gav han klengenavnet Abraham de Geweldige - «Abraham den veldige». I 1880 grunnla han det private Vrije Universiteit i Amsterdam, og ble også professor i teologi ved universitetet.

Kuijper og en gruppe kirkegjengere hadde uttalt seg om at den reformerte kirken i Nederland var blitt for liberal, og burde vende tilbake til de gamle kalvinske standardene. Gruppen på om lag 80 medlemmer ble på grunn av dette suspendert fra den reformerte folkekirken i 1886. De suspenderte fortsatte likevel å samles, og kalte seg Doleantie, «De sørgende», på grunn av sorgen de kjente for den reformerte kirken. Doleantie utviklet seg til en raskt voksende frikirke, og hadde 180 000 medlemmer i 1889. Abraham Kuijper skrev også en rekke politiske og teologiske bøker, bl.a. oppslagsverket Encyclopædie der heilige Godgeleerdheid i tre bind i 1894.

Kuijper ble statsminister i august 1901 og hadde stillingen fram til 1905. En periode var han også innenriksminister i Nederland. Fra 1913 og fram til ham døde i Haag i 1920 var Kuijper medlem i senatet for provinsen Zuid-Holland.

I 1913 ble Kuijper kommandør av Den nederlandske løves orden.

Kilder[rediger | rediger kilde]