Hopp til innhold

Abernethy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Abernethy
Abernethy Tower
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landSkottlands flagg Skottland
Region:Perth and Kinross
StatusLandsby (village)
Befolkning1 470 (2014)
Kart
Abernethy
56°19′35″N 3°18′39″V

Abernethy er en historisk landsby som ligger ved elven Tay i Perth and Kinross i Skottland, omtrent ca. 30 km sørøst for Perth. Stedet har et av Skottlands to bevarterundtårn av irsk type (det andre er i Brechin i Angus, begge blir tatt hånd om og administreres av foreningen Historic Scotland). Det tyve meter høye rundtårnet ble tilsynelatende bygget i to etapper, noe som kan ses i endringer i steinverket, og kan dateres til mellom 1000- og 1100-tallet.

Landsbyens navn er opprinnelig piktisk, det eldste kjente opptegnelsen var «Apurnethige». Flere utgaver av piktisk eller tidlig middelaldersk skulptur har blitt funnet i Abernethy, inkludert en ufullstendig piktisk symbolstein som er murt inn i rundtårnets fundament. Tårnet er etter sigende å ha fått sitt navn fra det skotsk-gæliske ordet Aber som betyr «munn av» og Nethy som er navnet på elven, det vil si «munningen av elven Nethy».[1]

Landsbyen var en gang «hovedstaden», eller i det minste senter av betydelig religiøs og politisk betydning, for det piktiske kongeriket.[2] Sognekirken, som står på landområde som ble gitt av Nechtan mac Der-Ilei, en piktisk konge tidlig på 700-tallet,[3] er dedikert il sankt Brigid av Kildare (ca. 451–525), og selve kirken er det hevdet ble grunnlagt av Dairlugdach, den andre abbedisse av Kildare, en av de fremste klostre i det tidlig kristne Irland.[4][5]

Til vest for Abernethy, i byen Forteviot, beseiret kong Cináed mac Ailpín eller Kenneth I av Skottland i henhold til myten pikterne og deres konge og ble med kongeriket Skottlands grunnlegger. De fleste historikere mener likevel i dag at dette slaget aldri fant sted, se MacAlpins forræderi.

Et lite museum ble åpnet ganske nylig og holdes åpen for publikum i sommermånedene og har en utstilling om landsbyen. Ved folketellingen i 2001 hadde Abernethy en befolkning på 890 mennesker.[6] Det økte noe til 1 429 ved tilsvarende folketelling i 2011, og beregnet til 1 470 i 2014. [6]

Annet[rediger | rediger kilde]

Abernethy er også navnet på en kjeks som blir utviklet av skotten John Abernethy ved at han foreslo tillegget av karvefrø og sukker.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hanks, Patrick (2003): Dictionary of American Family Names, Oxford University Press, USA, s. 4
  2. ^ «Abernethy» Arkivert 13. oktober 2009 hos Wayback Machine., Museum of Abernethy
  3. ^ Grunnleggelsen av Abernethy er omtalt i Den piktiske krønike som knytter den til Nechtan Morbet (styrte 456-480). Imidlertid kan det ha vært Nechtan nepos Uerb (styrte 595-616), og den senere Nechtan mac Der-Ilei, en piktisk konge fra 729 og til rundt 732, som kan ha blitt forvekslet med de tidligere to.
  4. ^ «The Early Church in Monikie, Monifieth and a girl called Mouren», A trawl through the folklore, legends, tales, and ephemera of Angus.
  5. ^ «Den hellige Darlugdach av Kildare (d. 526)», Katolsk.no
  6. ^ a b «Abernethy (Perth and Kinross)», City Population

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]