Abernethy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Abernethy
Abernethy
Abernethy Tower
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land Skottland Skottland
Region: Perth and Kinross
Status Landsby (village)
Befolkning 945 (2001)

Abernethy er en landsby som ligger ved elven Tay i Perth and Kinross i Skottland omtrent ca. 30 km sørøst for Perth. Abernethy var en gang «hovedstaden» (eller iallfall et religiøst og politisk senter) i det piktiske kongeriket.

Stedet har en av Skottlands to overlevende rundtårn av irsk type (det andre er i Brechin i Angus, begge blir tatt hånd om og administreres av foreningen Historic Scotland). Det tyve meter høye rundtårnet ble tilsynelatende bygget i to etapper, noe som kan ses i endringer i steinverket, og kan datertes til mellom 1000- og 1100-tallet.

Landsbyens navn er piktisk, det eldste kjente opptegnelsen var «Apurnethige». Flere utgaver av piktisk eller tidlig middelaldersk skulptur har blitt funnet i Abernethy, inkludert en ufullstendig piktisk symbolstein som er murt inn i rundtårnets fundament. Tårnet er etter sigende å ha fått sitt navn fra det skotsk gæliske ordet ‘Aber’ som betyr ”«munn av» og ‘Nethy’ som er navnet på elven.

Til vest for Abernethy, i byen Forteviot, beseiret kong Cináed mac Ailpín eller Kenneth I av Skottland i henhold til myten pikterne og deres konge og ble med kongeriket Skottlands grunnlegger. De fleste historikere mener likevel i dag at dette slaget aldri fant sted, se MacAlpins forræderi.

Et lite museum ble åpnet ganske nylig og holdes åpen for publikum i sommermånedene og har en utstilling om landsbyen. I 2001 hadde Abernethy en befolkning på 945 mennesker.[1]

Annet[rediger | rediger kilde]

Abernethy er også navnet på en kjeks som blir utviklet av skotten Dr. John Abernethy ved at han foreslo tillegget av karvefrø og sukker.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Comparative Population Profile: Abernethy Locality» (engelsk). Scotland's Census Result OnLine. Besøkt 16. november 2008.