Abel-Bet-Ma'aka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Abel-Bet-Ma'aka – den nordlige delen av høyden sett fra øst; den libanesiske landsbyen Addaisseh i bakgrunnen.
Illustrasjon fra Morgan Bible av Joab som nærmer seg Abel-Bet-Ma'aka, framstilt som en middelalderridder, og Sjebas hode som blir kastet ned.

Abel-Bet-Ma'aka (oversatt til «Abels eng av huset Bet av Maaka») var en by nord i Israel, i området nær byen Dan og elva Ayun, og en del av Naftalis stamme. [1] Forvirringen mellom oldtidsnavnet Abel, i betydningen «eng», og med Abel av senere dato, i betydningen «sorg», ga opphav til en legende om Enoks visjon med engler som er nedtegnet i Enoks bok. [2]

Byen var et sted av betydelig styrke og betydning. Den ble kalt for en «mor i Israel», det vil si en metropolis. [3] Den ble beleiret av den israelittiske krigsherren Joab i hans forfølgelse av Sjeba. [4] En klok kvinne som ikke er nevnt ved navn kom ut fra Abel-Bet-Ma'aka og overbeviste Joab om at hann ikke skulle ødelegge byen da den ikke ønsket å gi ly til Sjeba. Hun fortalte at folket i byen ville drepe Sjeba og kaste hans hode over bymurene.

Byen ble også beleiret av Ben-Hadad I fra Aram-Damaskus (i dagens Syria) [5] og deretter av Tiglat-Pileser III av Assyria en gang rundt 734 f.Kr. [6] Det er også andre steder nevnt i den hebraiske Bibelen som er kalt for Abel-Majim, «eng ved vannene». [7]

I dag utgjør det historiske stedet av det moderne Abil eller Abil-el-kamh på en høyde øst for den mindre elven Derdarah som flyter gjennom Huladalen og inn i Jordanelven, rundt 9,5 km vest-nordvest for Dan.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Abel-beth-maachah, Net-Bible
  2. ^ Enoks bok, xiii.
  3. ^ Nettbibelen: Andre Samuelsbok 20:19[død lenke]: «en by som er en mor i Israel»
  4. ^ Nettbibelen: Andre Samuelsbok 20:14[død lenke]
  5. ^ Nettbibelen: Første Kongebok 15:20[død lenke]
  6. ^ Nettbibelen: Andre kongebok 15:29[død lenke]
  7. ^ Nettbibelen: Andre Krønikebok 16:4[død lenke]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 33°15′25″N 35°34′48″Ø