Hopp til innhold

Abacá

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Abacá
Nomenklatur
Musa textilis
Siebold & Zucc. ex Iinuma
Hører til
Musaceae (Bananfamilien),
Zingiberales (Ingefærplanter)
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Filippinene

Abacá (Musa textilis) er en staude i bananfamilien. Den kommer opprinnelig fra Filippinene, men dyrkes i dag også i blant annet Ecuador og Costa Rica. Planten, som i gjennomsnitt blir omtrent 5 meter høy, dyrkes på grunn av manila-fiberen som utvinnes fra bladstilkene. Opprinnelig ble fiberen brukt til å lage garn og tau, men i dag går mesteparten til spesielle papirprodukter som teposer, filterpapir og pengesedler. Fiberen regnes som en hard fiber, på linje med coir, henequin og sisal.

Befolkningen på Filippinene har i lang tid brukt manila-fiberen til å lage tauverk og fiskegarn. Dyrking av planten i stor skala startet i Sumatra i Indonesia i 1925 under det nederlandske kolonistyret, som importerte planten fra Filippinene. Senere ble planten eksportert til Sentral-Amerika av U.S. Department of Agriculture.

Planten minner på mange måter mye om den vanlige bananplanten (Musa sapientum). Den har en liten, kraftig rot, hvorfra det vokser kraftige, overlappende blader som til sammen danner en kraftig 20-60 cm tykk «falsk stamme». Bladene vokser suksessivt oppover, slik at de eldste bladene er ytterst og nederst, og de nyeste innerst og øverst.

Planten danner uspiselige bananliknende frukter, som er omtrent 8 cm lange og 2-3 cm i diameter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]