Aalborg Søfarts- og Marinemuseum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aalborg Søfarts- og Marinemuseum
Ubåten Springeren på Aalborg Søfarts- og Marinemuseum
Etablert1992
Kart
Aalborg Søfarts- og Marinemuseum
57°03′32″N 9°53′38″Ø
Nettstedhttp://www.aalborgmarinemuseum.dk/

Aalborg Søfarts- og Marinemuseum, som er bygget opp omkring ubåten S329 Springeren og torpedobåten P512 Søbjørnen, ble innviet av Henrik av Danmark 24. mai 1992 i nærvær av Margrethe II av Danmark.

Museets samlinger er siden blitt betydelig utvidet, blant annet med en omfattende samling av skipsradioer og navigasjonsinstrumenter, som viser utviklingen av disse hjelpemidlene. Museet har igjennom årene utviklet seg til å bli en av Aalborgs og Nordjyllands betydeligste attraksjoner, som årlig besøkes av mange tusen turister fra inn- og utland.

Springeren vil alltid være en del av Museets historie, fordi den var grunnen til etableringen av museet. Da den og de øvrige båtene av Delfinen-klassen som de siste danskkonstruerte og danskbygde undervannsbåter stod foran utfasning fra Søværnet, mente mange, at en av dem burde bevares for ettertiden. Et par initiativrike mennesker i Aalborg hørte om dette, og allerede i 1986 ble de første forhandlinger mellom Aalborg kommune og Søværnet innledet. I 1990 kom Springeren til Aalborg og planene om et egentlig Sjøfarts- og Marinemuseum begynte å ta form.

Det ble raskt gitt tilbud om også å overta gassturbintorpedobåten Søbjørnen, da den skulle utfases. Mange institusjoner og virksomheter som Søværnet, Farvandsvæsenet, Aalborg Havn, Aalborg Værft, rederier og private bidrog med bevaringsverdige gjenstander til det ny museet.

Museet ble med velvillig bistand fra Aalborg kommune plassert i et ideelt maritimt miljø ved Limfjorden og Skudehavnen. I oppbygningen har man arkitektonisk bestrebet seg på å bevare tilknytningen til omgivelserne.

De grønne områder, hvor mange av de større utstillingsgjenstandene er plassert, gir sammen med den åpne bebyggelse både luft og vekselvirkning mellom innen- og utendørs utstillinger.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]