Aage Meinesz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aage Meinesz
Aage Meinesz i 1976.
Født19. juni 1942Rediger på Wikidata
Død31. okt. 1985Rediger på Wikidata (43 år)
BeskjeftigelseKriminell Rediger på Wikidata
NasjonalitetKongeriket Nederlandene

Aage Vening Meinesz (født 19. juni 1942 i Malang, død 31. oktober 1985 i Haag) var en nederlandsk mestertyv, som ble kjent under navnet Aage M..

Biografi[rediger | rediger kilde]

Han brukte ofte en termisk lanse, en enhet bestående av et rør fylt med magnesiumstaver hvor oksygen blir tilført under trykk. Den termiske lansen produserer en flamme med en temperatur på over 3500 grader, og kan smelte både betong og tykke metallplater.

Meinesz fikk kallenavnet «Mester-skapsprengeren» på grunn av sin dyktighet med termisk lanse, sine meget godt forberedte tyveri og sitt sjarmerende utseende - som han også benyttet som et verktøy. Tidlig på 1970-tallet utførte han sitt største kupp noen sinne; fra hvelvet til den nederlandske Middenstands Bank i Helmond stjal han 600 000 gylden. Hvelvet med privatpersonenes sparepenger lot han dog bevisst stå urørt.

I 1973 ble Meinesz arrestert og dømt til fire og et halvt års fengsel i Blokhuispoort, et fengsel i Leeuwarden. Han klarte å rømme, og ble først arrestert på nytt fire måneder senere. Etter at han hadde sonet ferdig dommen, stod hele Nederlands pressekorps ved fengselsporten for å få tatt bilder og sitater. Han ble spurt om det var vanskelig å rømme fra fengselet i Leeuwarden. Han svarte nonchalant at «Å sprenge et bankhvelv er ikke lett det heller. Jeg har nå en gang disse evnene.»

Aage Meinesz kom fra en god familie, med en bestefar som var borgermester i Rotterdam og Amsterdam (Sjoerd Vening Meinesz), og en grandonkel (Felix Vening Meinesz) som var en kjent professor i geofysikk. På morssiden var han av Indisk opprinnelse. Han levde mesteparten av sitt yrkesaktive liv i Utrecht.

Han hadde en overdådig livsstil, noe som gjorde at han trengte mye penger. Når han begikk forbrytelser, benyttet han aldri vold. Han avbrøt heller et ran enn å måtte skade en vakt. På grunn av det store antallet innbrudd og at han aldri benyttet vold når han utførte ranene, ble han kjent for sin egen stil innenfor kriminelle miljøer. Han fortalte senere om sine handlinger under et TV-intervju med William Duys.

I 1976 publiserte han sin selvbiografiske bok Mine netter med termisk lanse.

Meinesz var gift en gang, og fikk fra dette ekteskapet en datter og en sønn, Conny (oppkalt etter hans myrdede mor) og Jelle (oppkalt etter sin far). I ettertiden fikk han to sønner og en datter med andre kjærester. I 1985 døde Aage Vening Meinesz av kreft i en alder av 43 år. Han ble gravlagt i Haag, men graven har senere blitt fjernet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]