A Spoonful of Sugar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

«A Spoonful of Sugar» er en amerikansk sang fra Walt Disneys film og musikalversjoner av Mary Poppins med melodi og tekst av Robert B. Sherman og Richard M. Sherman, som ble gjort kjent av Julie Andrews.

Innhold[rediger | rediger kilde]

Det er en uptempo-sang som fremføres av Mary Poppins (Julie Andrews), mens hun instruerer de to barna, Jane (Karen Dotrice) og Michael (Matthew Garber) om å vaske rommet deres. Selv om oppgaven er skremmende, så kan det – med en positiv holdning – fremdeles være gøy. Melodien høres gjennom hele filmen som Marys ledemotiv.

I musikalen hjelper Robertson Ay og Mrs. Brill Mrs. Banks med et teselskap som hun planlegger. Mrs. Brill ber Robertson Ay om å foreta rimingen, som barna forsøker å gjøre i stedet (mens Robertson Ay gir dem advarsler). Dette fører til at kjøkkenet faller sammen.

Mrs. Banks blir sjokkert over å se kjøkkenet i en slik forfatning, da hun kom ned med Mary Poppins. Mary ber henne om å gå opp i annen etasje for å kle på seg, mens hun gir Jane og Michael noe medisin, som kommer ut i forskjellige farger og med forskjellig smak. Å vaske kjøkkenet likner på det å vaske barneværelset i filmen.

Sangens historie[rediger | rediger kilde]

Julie Andrews hadde ennå ikke forpliktet seg til å gjøre rollen som Mary Poppins. Hun likte nemlig ikke sangen som var skrevet til henne og mente den ikke hadde nok sting ved seg. Den opprinnelige sangens tittel var «The Eyes of Love».

Walt Disney instruerte derfor Sherman-brødrene om å komme med noe mer fengende. Robert Sherman, som primært var brødreduoens tekstforfatter, kom hjem fra arbeidet en kveld og hadde arbeidet hele dagen med å komme med idéen til en sang.

Mens han spaserte gjennom døren, fortalte hans hustru Joyce ham at barna deres hadde fått poliovaksine den dagen. Robert spurte én av barna om det hadde gjort vondt (Han antok at barna hadde fått sprøyte). Barnet fortalte at medisinen ble plassert på en sukkerbit og at han hadde svelget den.

Da han forstod hva han hadde, ankom Robert arbeidet tidlig neste morgen med tittelen på sangen: «A Spoonful of Sugar Makes the Medicine Go Down».

Robert foreslo teksten for sin bror, Richard, som først var avvisende, men som langsomt gav etter. Etter brorens anmodning satte Richard melodi til teksten og med det var sangen født.

Norsk versjon[rediger | rediger kilde]

Per Lekang skrev den norske teksten. På norsk bærer den tittelen «Strø litt sukker på skjeen». Den ble innspilt av Birgit Strøm på singlen Nor-Disc NOR 119 i 1965.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nor-Disc diskografi, besøkt 11. august 2019.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Sherman, Robert B. (1998): Walt's time: from beyond to back, Santa Clarita, Camphor Tree Publishers