A Matter of Life and Death

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
A Matter of Life and Death
Studioalbum med Iron Maiden
Utgitt28. august 2006 (Eur.)
29. august 2006 (Can.)
5. september 2006 (USA)
Innspilt2006, Sarm West Studios, London
SjangerHeavy metal
Lengde71:52
SpråkEngelsk
PlateselskapEMI Europe
Columbia Records
Produsent(er)Kevin Shirley
Anmeldelse(r)
Plass i kronologi
Death on the Road
(2005)
A Matter of Life and Death
Somewhere Back in Time - The Best of: 1980 - 1989
(2008)

A Matter of Life and Death er det 14. studioalbumet fra Iron Maiden.

Albumet ble utgitt 28. august 2006 i mesteparten av verden, 29. august i Canada og 5. september i USA. Albumet er det tredje som er produsert i samarbeid med Kevin Shirley; de to andre er Brave New World (2000) og Dance of Death (2003).

Bandet begynte å skrive låter for albumet mot slutten av 2005, etter de suksessfulle turnéene i Europa og USA. Etter jul var låtene ferdige, og de begynte å spille dem inn i Sarm West Studios i London. I motsetning til hva som tidligere ble antydet, er ikke albumet et konseptalbum[1].

A Matter of Life and Death er også bandets fjerde studioalbum som ikke er navngitt etter en av låtene på albumet; de tre andre albumene er Piece of Mind (1983), The X Factor (1995) og Virtual XI (1998). I tillegg er dette det tredje albumet hvor Steve Harris har vært med på å skrive alle låtene; de to andre albumene er Killers (1981) og Brave New World (2000).

Lengde[rediger | rediger kilde]

Albumet er i overkant av 71 minutter langt og blir betegnet som det mest progressive siden Seventh Son of a Seventh Son fra 1988. I tillegg til å være det lengste albumet bandet noen gang har gitt ut – ca. ett minutt lenger enn The X Factor (1995) – er også låtene i gjennomsnitt lengre enn noen gang (7 minutter og 11 sekunder pr. låt).

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Albumet ble utgitt som en vanlig CD, i tillegg til en begrenset utgave med en bonus-DVD .[2] DVD-en inneholder en nesten én time lang dokumentar, i tillegg til videoer og bilder, fra innspillingen av albumet. Dokumentaren The Making of A Matter of Life and Death, regissert av Matthew Amos (som også regisserte The Early Days- og Death on the Road-dokumentarene), inneholder bilder og videoer tatt av produsent Kevin Shirley mens bandet var i studio. DVD-en inneholder også den 7 minutt og 21 sekunder lange videoen til «The Reincarnation of Benjamin Breeg» og en video av innspillingen av «Different World». Albumet ble også utgitt som en dobbeltsidet bilde-LP i begrenset utgave, i tillegg til at det ble gjort tilgjengelig for nedlasting på Internett .[3]

Singel[rediger | rediger kilde]

Singelen til albumet, The Reincarnation of Benjamin Breeg, ble utgitt 14. august, og videoen til den kan streames fra Maidens offisielle hjemmeside .[4]

I løpet av to uker etter at singelen ble sluppet lå den på 1.-plass på singellisten i Sverige [5], Spania [6] og Ungarn [7], og på 9.-, 10.- og 78.-plass i henholdsvis Norge, Danmark og Sveits [8] .[9]

Sporliste[rediger | rediger kilde]

  1. «Different World» (Smith, Harris) – 4:17
  2. «These Colours Don't Run» (Smith, Harris, Dickinson) – 6:52
  3. «Brighter than a Thousand Suns» (Smith, Harris, Dickinson) – 8:44
  4. «The Pilgrim» (Gers, Harris) – 5:07
  5. «The Longest Day» (Smith, Harris, Dickinson) – 7:48
  6. «Out of the Shadows» (Dickinson, Harris) – 5:36
  7. «The Reincarnation of Benjamin Breeg» (Murray, Harris) – 7:21
  8. «For the Greater Good of God» (Harris) – 9:24
  9. «Lord of Light» (Smith, Harris, Dickinson) – 7:23
  10. «The Legacy» (Gers, Harris) – 9:20

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

«The Reincarnation of Benjamin Breeg»[rediger | rediger kilde]

Ingen kan med sikkerhet si hvem Benjamin Breeg er, og medlemmene i bandet vil heller ikke lette på sløret. Tidligere har det vært vanlig å kunne spore personer, hendelser osv. som omtales i låtene til Iron Maiden tilbake til «noe», men dette ser ikke ut til å være tilfellet denne gangen. Mystikken rundt Benjamin Breeg har blitt så stor at det til og med er blitt opprettet nettsteder om «vedkommende».

«These Colours Don't Run»[rediger | rediger kilde]

Albumets andre spor handler om en soldat som befinner seg i en krigssone. Vokalist Bruce Dickinson uttalte i et intervju med Kerrang!; «sangen var et forsøk på å menneskeliggjøre de som går ut i krig. De kaller det «å opprettholde freden», men disse menneskene setter seg selv i fare, og uansett om man er enig eller ikke i hvorfor de gjør det, så gjør de bare jobben sin».

«Brighter than a Thousand Suns»[rediger | rediger kilde]

Denne låten handler om atombomben, noe Dickinson poengterte i et intervju med Kerrang!; «fysikeren som så den første atombomben eksplodere, sa at den «skinte sterkere enn tusen soler». Tanken på at menneskeheten kan utslette seg selv, endret måten menneskene tenkte på». Det er også blitt sagt at denne låten er den tyngste som Iron Maiden har laget til nå.

«The Pilgrim»[rediger | rediger kilde]

Den handler om skipet «Mayflower» som tok med seg pilegrimer fra England til Amerika. Denne sangen har en keltisk og orientalsk melodi.

«Lord of Light»[rediger | rediger kilde]

Denne sangen er kanskje bandets mest heavy sang noensinne og handler om den falne engelen Lucifer.

Salg[rediger | rediger kilde]

Én måned etter at albumet ble sluppet, hadde det solgt til platina i Finland – mer enn 30 000 solgte eksemplarer – etter å ha toppet albumlisten i tre uker .[10] I november meldte Nielsen SoundScan at albumet hadde solgt i mer enn 126 000 eksemplarer i USA .[11] 12. oktober ble det meldt at albumet hadde solgt til gull i Hellas .[12]

Listeplasseringer[13][rediger | rediger kilde]

Personell[rediger | rediger kilde]

Musikere[rediger | rediger kilde]

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]