A Knight’s Tale

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
A Knight's Tale
orig. A Knight's Tale
Generell informasjon
SjangerActionkomedie-Romanitikk-Eventyr
Utgivelsesår2001
Prod.landUSA
Lengde132 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiBrian Helgeland
ProdusentTodd Black; Brian Helgeland; Tim Van Rellim
ManusforfatterBrian Helgeland
MusikkCarter Burwell
SjeffotografRichard Greatrex
KlippKevin Stitt
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

A Knight's Tale er en amerikansk romantisk eventyrfilm og actionkomedie fra 2001, regissert av Brian Helgeland.

Handlingen finner sted i Europa1360-tallet (selv om filmen inneholder mange anakronistiske, moderne elementer), og dreier seg om en ung ikke-adelig væpner som, etter at ridderen hans dør, utgir seg for å være ridder og deltar i turneringer. Væpneren William Thatcher, spilt av Heath Ledger, reiser Europa rundt og deltar på store turneringer under navnet Sir Ulrich von Lichtenstein. Han forelsker seg i adelskvinnen Jocelyn (Shannyn Sossamon) og rivaliserer med grev Adhemar av Anjou (Rufus Sewell). Til slutt blir han avslørt som taktekkersønnen William Thatcher, men blir slått til ridder av prinsen av Wales og beseirer sin rival.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Handlingen er lagt til Europa under en rekke turneringer kalt Dysting i det 14. århundre. William Thatcher (spilt av Heath Ledger) og de to vennene Roland og Wat oppdager at deres mester, Sir Ector, nettopp har dødd. Det stod bare en kamp igjen, før Sir Ector kunne ha vunnet hele turneringen. William bestemmer seg for å ta på seg en rustning, etterligne Sir Ector, vinner turneringen, og han vinner premien. Bare mennesker med adelig status har mulighet til å delta i slke turneringer. Men William blir inspirert til å konkurrere videre, og vinne enda flere premier.

Vennene Roland og Wat vil heller ta den ene gevinsten de allerede har vunnet, og gi seg før de blir oppdaget. Men William overbeviser dem om å bli videre, og hjelpe ham med treningen. Kort tid senere møter de tre vennene en ung forfatter Geoffrey Chaucer (spilt av Paul Bettany) som samtykker i å forfalske et dokument for å bevise at William tilhører adelen. Han tar navnet "Sir Ulrich von Liechtenstein" fra Gelderland. Chaucer har et alvorlig gambling-problem, og har masse gjeld. William lover å betale gjelden hans, så snart han begynner å vinne turneringer. Under en konkurranse blir William's rustning alvorlig skadd. En kvinnelig smed, Kate, går med på å reparere rustningen mot betaling etter at han har vunnet hans neste turnering.

William vinner turneringens sverd-kamp, slik at han kan betale hele Chaucers gjeld. Hans neste konkurrent blir Thomas Colville, som trekker seg fra hele turneringen etter å ha blitt skadet av William. Turneringen blr observert av Jocelyn, en adelskvinne som William er forelsket i. Han blir også observert av grev Adhemar (spilt av Rufus Sewell) en rival både fra turneringen, og etter Jocelyns kjærlighet. Grev Adhemar beseirer William i den aller siste konkurransen. Ved premie-utdelingen hevder William at han kommer til å ta hevn mot Adhemar. Kate smir en ny, lettere rustning til ham.

I en senere turnering skal både grev Adhemar og William slåss mot Sir Thomas Colville. Men de oppdager at han faktisk er Edward, den svarte prinsen. Adhemar er uvillig til å risikere å skade den fremtidige kongen av England, og Adhemar velger å trekke seg umiddelbart før konkurransen hans. Til tross for at vennene Roland og Wat fraråder ham fra å delta, velger William å gå til kamp mot prins Edward, og dette oppnår prinsens respekt. Adhemar blir kalt vekk på grunn av Slaget ved Poitiers og William oppnår flere seire i Adhemars fravær. William beviser også hans kjærlighet til Jocelyn ved å bevisst tape en kamp. I motsetning til andre riddere som lover å vinne "i hennes navn" og deretter vinner William resten av turneringen. William og vennene hans reiser deretter til London for det aller siste og avgjørende mesterskapet.

William husker at han tidligere forlot den gamle faren hans, for å lete etter Sir Ector og lære seg å bli ridder. Grev Adhemar har endelig ankommet London, og han offentliggjør at han er i forhandlinger med foreldrene til Jocelyn for hennes hånd i ekteskap. William dominerer under turneringen. Men når han besøker faren sin, som nå er blind, oppdager grev Adhemar hans sanne identitet - og Adhemar varsler myndighetene. William blir arrestert og plassert i en gapestokk, og vennene hans forsøker å forsvares ham fra den fiendtlige folkemengden. Prins Edward dukker opp. Han erkjenner Williams ære, og vennenes lojalitet og engasjement, som de viktigste tradisjonene for en ridder. Prins Edward kunngjør også at William faktisk stammer fra en eldgammel adelsfamilie, og han utnevner ham til ridder "Sir William"

William kan vende tilbake til resten av turneringen for å møte grev Adhemar til den endelige kampen. Men Adhemar jukser med en ulovlig lanse som var alt for skarp, og William blir alvorlig skadd. Før den aller siste kampen ligger William to poeng bak Adhemar. William tar av seg den ødelagte rustningen sin, samtidig som Chaucer kjøper seg tid ved å utføre introduksjonen til William som han utelot tidligere. William, som ikke klarer å holde lansen på grunn av alle skadene sine, ber Wat om å binde lansen fast til armen hans. Både faren hans og kjæresten Jocelyn er til stede, når han slår grev Adhemar ned fra hesten med et knusende slag. I den påfølgende feiringen, kysser Jocelyn og William. Chaucer bemerker at han gjerne vil skrive en beretning om alle disse hendelsene, senere kjent som Canterbury-fortellingene.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Heath Ledger

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]