AIK Fotboll Damer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «AIK (kvinner)»)
AIK Fotboll Damer
Allmänna Idrottsklubben Fotboll Damer
Nettsidehttp://www.aikfotboll.se/DAMER.aspx
Idrettsgren(er)Fotball
HjemmebaneSkytteholms IP (cirka 3000)
LigaDamallsvenskan
LandSverige
StedSolna kommune
Administrasjon
HovedtrenerSveriges flagg Patrik Jildefalk
Hjemmedrakt
Bortedrakt

AIK Fotboll Damer er en kvinnelig fotballklubb fra Solna, en kommune mer eller mindre innkapslet i Stockholm i Sverige. AIK Fotboll Damer er en allianselag fra AIK, og den drives av AIKs fotballssasting. Kvinnelaget spiller i Damallsvenskan i 2010, og har til sammen spilt i Damallsvenskan i tilsammen 8 sesonger (inneværende inkludert) siden oppstarten i 1988.

Historie[rediger | rediger kilde]

AIK dannet sin kvinnefotballseksjon tidlig i 1970, og spilte sin første organiserte kamp (3-0 mot Ronna Södertälje) den 10. mai samme år. AIK ble fort populært blant kvinnelige fotballspillere, og de greide fort å stable på bena både et A-lag, et rekruttlag og et juniorlag, på tross av konkurranse fra nærliggende lag, da særlig Jakobsberg, et storlag på kvinnesiden i tidlig 70-tall.

I 1971 rykket AIK opp fra Stockholmsserien til det daværende Klass I. Neste år vant AIK også Klass I, og kunne dermed bevege seg ut fra lokal til regional serie, nærmere bestemt division 2 Östra Svealand. AIK stoppet litt opp, men i 1978 vant AIK også den serien, og avanserte dermed til den øverste serien, som da het division 1. AIK rykket imidlertid rett ned igjen, for så å rykke rett opp igjen. I sin andre sesong i den øverste divisjonen, i 1981, overrasket AIK med å komme på tredjeplass. AIK holdt seg i den øverste divisjonen, som da var todelt, helt til serien i 1988 ble slått sammen fra to til en serie. AIKs åttendeplass i division 1 Norra holdt ikke til å spille i den øverste divisjonen, og dermed ble det spill i den nest øverste divisjonen.

AIK greide ikke å komme seg opp til Damallsvenskan gjennom tradisjonell kvalifisering, og fikk kallenavnet «den evige toer». Det ble også en andreplass i 1992 bak Tyresö FF, men da GAIS' kvinnelag ble slått sammen med Jitex BK og lagt inn under førstnevnte, trakk GAIS sitt topplag. I motsetning til I Norge, der dette hadde betydd at laget på 11.-plass i den øverste divisjonen (Djurgården i dette tilfellet) beholdt plassen, ble denne heller gitt til vinneren av kampen mellom de to nummer 2 i 1. divisjon, nord og sør. Det ble AIK mot Mariestad, og AIK vant tilsammen og rykket opp.

Der målet til AIK var å bli en middelhavsfarer, ble realitetene tøffere. AIK kom på niendeplass i sin første sesong, og fulgte opp med en tiende i 1994 og 11. og nedrykk i 1995. I og med nedrykket flyktet flere spillere fra AIK over til andre klubber, og AIK ble så redusert at de rykket ned enda et nivå.

Etter tre år i den tredje øverste divisjonen, kom AIK tilbake til andredivisjon i 2000, og i 2004 rykket de igjen opp til Damallsvenskan etter 18 seire, fire uavgjort og ingen tap. Det hjalp imidlertid lite, da oppholdet i Damallsvenskan 2005 ble svært kort, og AIK rykket ned med nok en 11.-plass. Imidlertid, som i 1980, ble nedrykket avløst av et nytt opprykk, og siden 2007-sesongen har AIK holdt seg i den øverste divisjonen.

Siden opprykket i 2007 har AIK stått for to store bedrifter. Den første av cupfinale i 2007, der laget møtte Umeå, og tapte 3-4 etter å ha hentet opp 0-3. Det andre var i sesongen etter, da AIK imponerte med en fjerdeplass i serien, og for første gang noensinne ble Stockholms beste lag. Den påfølgende sesongen ble en skuffelse med en åttendeplass for AIK, om enn på trygg grunn, langt unna nedrykksstriden.

Meritter[rediger | rediger kilde]

  • Svenska cupen:
    • Finalist: 2007
    • Semfinalist 1984