American Field Service

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «AFS Intercultural Programs»)
American Field Service
Nettstedwww.afs.no

American Field Service, AFS, er verdens eldste og største utvekslingsorganisasjon. Organisasjonen har fred som formål, og ønsker å oppnå dette gjennom å legge til rette for større forståelse og mer kunnskap om andre kulturer. Hvert år sender organisasjonen ut rundt 350 elever til mer enn 50 land, samtidig som 175 norske familier åpner hjemmene sine for utenlandske utvekslingsstudenter. På verdensbasis jobber omtrent 30 000 frivillige for AFS, noe som gjør organisasjonen til en av verdens største frivillighetsorganisasjoner. Hvert år deltar over 12 000 ungdommer på AFS’ helårs utvekslingsprogrammer på verdensbasis. Hovedkontoret til AFS ligger i New York, mens medlemsorganisasjonene fordeler seg på omkring 60 land i alle verdensdeler.

Historie[rediger | rediger kilde]

AFS ble opprettet i 1914 som et frivillig ambulansekorps i tjeneste hos de allierte tropper under første verdenskrig. Under krigen erfarte ambulansesjåførene at personlig kontakt over landegrensene bidrar til forståelse og vennskap. I mellomkrigstiden ga AFS universitetsstipendier til fransk og amerikansk ungdom. Etter aktiv innsats også under andre verdenskrig tok ambulansesjåførene i 1946 initiativet til å starte med utveksling av ungdom i videregående skole. Siden har over 325 000 ungdommer og like mange familier vært deltakere i denne internasjonale læringsopplevelsen.

Fra 1980-tallet har organisasjonen på verdensbasis hett AFS Intercultural Programs, og ikke American Field Service. Dette for å signalisere at AFS ikke er en amerikansk, men en internasjonal organisasjon, hvis hovedmål er å utdanne ungdom til å forstå og finne mening i kontakt på tvers av landegrenser og kulturelle skillelinjer.

På verdensbasis har AFS rundt 30 000 frivillige som gir av sin tid og sine ressurser for at organisasjonen skal kunne tilby programmer som er trygge og lærerike for så vel vertsfamilier som for AFSere. Mange frivillige er organisert i lokallag, men noen fungerer også mer som kontaktpersoner der det ikke finnes lokallag.

Programmene[rediger | rediger kilde]

Selv om skoleprogrammet fremdeles er det største, har AFS på internasjonalt nivå flere typer programmer. På slutten av 1980-tallet ble et nytt program utviklet: 18+, eller Community Service Program, for ungdom mellom 18 og 29 år. Programmet varer i et halvt år, og deltakerne arbeider stort sett med prosjekter av humanitær karakter mens de bor hos vertsfamilier.

AFS arrangerer også lærerutvekslinger, bl.a. mellom Kina og Australia og mellom Costa Rica og USA. I tillegg berøres titusenvis av mennesker av AFS’ arbeid i lokalsamfunn verden over.

AFS Intercultural Programs har konsultativ status ved FNs Economic and Social Council. I 1989 mottok AFS et spesielt diplom fra FNs generalsekretær Javier Perez de Cuellar som anerkjennelse for organisasjonens internasjonale ungdomsarbeid.

I Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge ble AFS etablert i 1947 da de tre første norske deltakerne dro til USA. Over 3 000 utenlandske ungdommer har vært i Norge og bodd i vertsfamilier i et år eller en sommer. Siden den gang har også over 11 000 norske ungdommer reist til andre land, bodd hos vertsfamilier, gått på videregående skole, lært språket der og blitt kjent med kulturen.

AFS Norge Internasjonal Utveksling er en selvstendig partner i AFS Intercultural Programs. AFS Norge er medlem av Landsrådet for norske ungdomsorganisasjoner (LNU) og enkelte andre organisasjoner.

Kjente AFS-utvekslingsstudenter til og fra Norge[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]