9. april (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

9. april er en dansk krigsfilm som hadde kinopremiere i Danmark den 12. mars 2015.

Filmen ble regissert av Roni Ezra, mens Tobias Lindholm skrev manuskriptet. Filmens samlede budsjett var på 22 millioner kroner og ble blant annet støttet av Det Danske Filminstituts såkalte markedsordning, TV 2 og Haderslev kommune. På rollelisten er blant andre Pilou Asbæk, Lars Mikkelsen, Martin Greis, Gustav Dyekjær Giese, Morten Hauch-Fausbøll og Jannik Lorenzen.

Filmen 9. april er basert på en virkelig hendelse under den tyske invasjonen av Danmark 9. april 1940. En dansk fortropp hadde på denne dagen fått som oppgave å bremse den tyske overmakten inntil de danske forsterkningene kunne nå frem. Ved invasjonen ble 16 danske soldater drept og 23 dansker, hovedsakelig soldater, ble såret. Filmen tar på denne bakgrunn utgangspunkt i en gruppe danske sykkelsoldater, som tross kapitulasjonen, som de ikke hadde fått underretning om, kjempet mot overmakten I to timer.

Anmeldelser[rediger | rediger kilde]

De fleste kritikkene fremhevet den filmiske kvaliteten, som skapte relevans og nærvær i dette korte kapitlet i dansk krigshistorie.[1] Flere anmeldelser fremhevet at filmen legger vekt på å se begivenhetene fra den enkelte soldats synsvinkel. I den samlet vurderingen var Politiken (4 av 5 mulige hjerter), Jyllands Posten (5 av 6 stjerner) og Berlingske Tidende (5 av 6 stjerner) mest rosende, mens Ekstra Bladet nøyet seg med 3 av 6 mulige stjerner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]