300 (tegneserie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

300 er en grafisk roman eller tegneserie, skrevet og illustrert av Frank Miller.

Den ble utgitt i tiden mai-september 1998 i USA. Serien omhandler slaget ved Thermopylene og hendelsene som ledet opp til slaget, sett fra Leonidas I, kongen av Spartas, øyne. Serien tar seg, imidlertid, store friheter i fortellingene, og beskriver, for eksempel, Xerxes I av Persia som en skallet svart mann med piercinger, og forræderen Efialtes som en pukkelrygget. Serien er spesielt inspirert av filmen De 300 spartanerne fra 1962, en film som Miller så på som ung.

Filmen 300, som kom i mars 2007, er direkte basert på denne tegneserien.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

I år 480 før Kristus samler kong Leonidas I av Sparta 300 av hans beste soldater for å bekjempe den kommende persiske invasjonen. I det som sannsynligvis blir et selvmordsoppdrag, planlegger Sparta og deres allierte å stoppe Xerxes I av Persia og hans invasjon ved de smale klippene i nærheten av Thermopylene. Terrenget forhindrer grekerne fra å bli overveldet av Xerxes og hans større styrker. Før konflikten bryter løs ber Efialtes, en misdannet spartan, kong Leonidas om å la ham slåss. Men blir avvist på grunn av hans fysiske form, noe som forhindrer Efialtes i å løfte skjoldet høyt nok til å være en nyttig del av en falanks. Efialtes blir så desperat på grunn av dette, at han forsøker å begå selvmord ved å kaste seg ned fra en høy klippe.

Spartanerne og deres allierte klarer å holde perserne tilbake i to dager og netter. I løpet av en pause under kampene møtes Xerxes og Leonidas, for å tilby rikdom og makt i bytte for deres overgivelse. Men kong Leonidas avviser forslaget, og kampene fortsetter. I mellomtiden våkner Efialtes etter selvmordsforsøket, og bestemmer seg for å forråde grekerne ved å fortelle perserne om hvordan de få overtaket ved å angripe Xerxes bakfra. Før Leonidas engasjerer perserne for siste gang, beordrer Leonidas en spartaner å vende hjem slik at han kan overleve for å fortelle historien deres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]