3. deild karla

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
3. deild karla
Land Islands flagg Island
Region UEFA
Forbund KSÍ
Grunnlagt 1912
Opprykk til 2. deild karla
Nedrykk til 4. deild karla
Nasjonal cup Bikarkeppni karla
Deildabikar

3. deild karla (islandsk for tredje divisjon menn) er en fotballserie på Island. Det er fjerde nivå og nest laveste divisjon i det islandske fotballigasystemet. Nåværende mestere er Kári. Ligaen ble omformet til en 10-lags dobbel round robin-turnering for 2013-sesongen, med introduksjonen av det nyopprettede 5. nivået av det islandske fotballigasystemet, 4. deild karla.

Tidligere formater[rediger | rediger kilde]

Helt siden 1982, som var 3. deilds første sesong (da kalt 4. deild), og til og med 2012-sesongen, hadde 3. divisjon vært den laveste divisjonen i ligasystemet og hadde derfor ikke et fast antall lag. Alle som ønsket å komme inn og kunne fylle visse krav, fikk lov til å konkurrere, og mellom hver sesong sluttet noen lag og noen nye lag kom inn, noen ganger etter at de tidligere hadde sluttet. Det var ulike formater som ble brukt i 31 sesonger, 3. divisjonen var den laveste ligaen, den nyeste versjonen ved hjelp av gruppestadier og deretter åtte-lags playoff for å bestemme to promoterte lag.

Nåværende format[rediger | rediger kilde]

I 2013 ble 3. divisjon en landsomfattende liga på 10 lag, hvor hvert lag spiller hverandre en gang hjemme og en gang borte, totalt 18 kamper per lag. De to høyest plasserte lagene rykker opp til 2. deild karla mens de to laveste lagene rykker ned til 4. deild karla.