Ṣāliḥ Muslim Muḥammad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ṣāliḥ Muslim Muḥammad
Fødtmars 1951Rediger på Wikidata
Ayn al-Arab
BeskjeftigelsePolitiker, kjemiker Rediger på Wikidata
Utdannet vedIstanbul tekniske universitet
SøskenMuṣṭafá Muslim
PartiPYD
NasjonalitetSyria

Ṣāliḥ Muslim Muḥammad (arabisk: صالح مسلم محمد; tyrkisk: Salih Müslim Muhammed; født mars 1951 i ʿAyn al-ʿArab i guvernementet Aleppo i Syria) er en kurdisk politiker. Under borgerkrigen i Syria var han den fremste kurdiske talspersonen.

Muḥammad ble først involvert i den kurdiske bevegelsen på 1970-tallet, da han studerte til å bli ingeniør ved Istanbul Tekniske Universitet, etter å ha blitt påvirket av Mustafa Barzanis pågående kamp mot den irakiske regjeringa. At denne mislyktes førte til at han ble mer aktiv selv. Etter å ha fullført utdannelsen jobbet han som ingeniør i Saudi-Arabia før han på 1990-tallet vendte tilbake til Syria.

I 1998 ble han med i Kurdistans demokratiske parti i Syria, den syriske grenen av Kurdistans demokratiske parti. Siden forlot han partiet i 2003 etter å ha blitt desillusjonert av dets manglende evne til å fullføre sine mål, og byttet til det nye Det demokratiske unionspartiet (PYD) en syrisk partner til det tyrkiske Kurdistans arbeiderparti. Han ble medlem av partiets utøvende råd, og i 2010 ble han valgt til dets leder. I 2010 flyktet han til en PUK-leir i Irak etter at han og hans kone var blitt fengslet i Syria, men i mars 2011, etter at borgerkrigen i Syria hadde begynt, vendte han tilbake til Qamishli.[1]

I et intervju med BBC News august 2012 nektet Muḥammad for at han hadde 'operasjonelle forbindelser' med PKK. Han la til at han hadde vært arrestert og løslatt årlig siden 2003 av regjeringa til Baššār al-ʾAsad[2]. Under hans ledelse ble PYD det ledende politiske partiet i det som førte fram til erklæringen av et selvstendig Rojava.[3] I 2018 ble han arrestert i Praha etterlyst av Tyrkias interpol, men løslatt etter kort tid[4].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Saleh Muslim Mohammed» (engelsk). Carnegie Middle East Center. 29. desember 2011. 
  2. ^ «Crisis in Syria boosts Kurdish hopes». BBC. 18. august 2012. 
  3. ^ «"Die Türken leiden unter Kurdophobie"» (tysk). Zeit Online. 14. oktober 2014. 
  4. ^ «Turkey detains niece of Syrian Kurdish politician Saleh Muslim: Family» (engelsk). AlArabiya News. 20. juli 2020.