Švihov-borgen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Švihov-borgen
Zimní pozdní odpoledne u hradu Švihov.jpg
Land TsjekkiaRediger på Wikidata
Historiske fakta
Arkitekt Benedikt RiedRediger på Wikidata
Stilretninggotisk arkitektur
Kart

Švihov-borgen
49°28′43″N 13°17′06″Ø
Posisjonskart
Švihov-borgen ligger i Tsjekkia
Švihov-borgen
 
Švihov-borgen (Tsjekkia)
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted

Švihov-borgen (tysk: Schwihau) er en historisk vannborg ved elva Úhlava, i byen Švihov u Klatov i dagens Tsjekkia. Den ligger vest i landet, i utkanten av skogområdet Böhmerwald som utgjør grensen mellom den historiske regionen Böhmen og Bayern, og rundt 27 kilometer fra grensen til Bayern.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Borgen ble bygget som herresete på slutten av 1400-tallet og lå i det meste av sin historie i Kongeriket Böhmen, en stat som fra 1526 inngikk i det større østerrikske Habsburgmonarkiet. Borgen var kjent som Burg Schwihau på tysk (som var offisielt språk i Kongeriket Böhmen mellom 1627 og 1918). Borgen var eid av herrene av Riesenberg, en böhmisk adelsslekt som var store jordeiere i området, og den linjen som eide borgen kalte seg Schwihau von Riesenberg.

I 1558 ble borgen overtatt av grevene av Czernin. Eierne av borgen var føydalherrer med visse føydale rettigheter over de omkringliggende områdene. Etter trettiårskrigen ga keiser Ferdinand III i 1655 ordre om at festningsanlegget skulle rives. Etter nedrivningen ble ruinene av borgen brukt som kornlager. Eierne i familien Czernin von und zu Chudenitz bodde mye i Wien. Den siste eieren av borgen var Eugen Graf Czernin von und zu Chudenitz, frem til 1945, da kommunistene beslagla adelens eiendommer; han bodde i Østerrike og døde der på 1970-tallet.

Etter 1952 har borgen blitt renovert og delvis rekonstruert.

Filmkulisse[rediger | rediger kilde]

Borgen ble brukt som utendørskulisse for noen av opptakene til filmen Tre nøtter til Askepott fra 1973; i filmen forestiller borgen godset som Askepott, stemoren og stesøsteren bor på.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Johanna von Herzogenberg: Zwischen Donau und Moldau. Bayerischer Wald und Böhmerwald. Das Mühlviertel und Südböhmen, Prestel Verlag München, 1968

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]