Škoda Octavia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For bilmodellen produsert fra 1959 til 1971 med samme navn, se Škoda Octavia (1959–71).
Škoda Octavia
ProdusentŠkoda
Produsert1996
Designer
Klasse
Karosserityper5-dørs sedan og 5-dørs stasjonsvogn
Generasjoner4
Nettsted Offisielt nettsted
Tekniske data
Bredde1 829 millimeter
Motor
Akselavstand2 686 millimeter

2016 Škoda Octavia Scout
2017 Octavia (3. generasjon med facelift).
4. generasjons Octavia.
Octavia RS, 4. generasjon.

Škoda Octavia er en bilmodell fra den tsjekkiske bilprodusenten Škoda. Den første Octavia ble introdusert i 1959, og var da en modifisert utgave av Škoda Popular. Navnet Octavia kom av at modellen opprinnelig var det åttende modifikasjonen av Popular. Octavia ble relansert som modellbetegnelse i 1996, etter at Škoda-konsernet var kjøpt av Volkswagen.

Octavia kom også i en stasjonsvognutgave, som ble produsert fra 1961 til 1971. Den ble eksportert til flere land over hele verden. I Chile ble det satt i gang lokal montering.

Den «nye» Octavia kom i 1996 var basert på VWs Golf4-plattform, med karosseri og deler av interiør utformet hos Škoda. I februar 1998 ble Octavia stasjonsvogn presentert på bilutstillingen i Genève.

Škoda Octavia har i Norge vært populær med firehjulstrekk.[trenger referanse] Octavia benytter et firehjulstrekksystem fra Haldex. Modellen introdusert i 1996 hadde førstegenerasjons Haldex-system, mens modellen introdusert i 2004 har Haldex II. I 2009 fikk Octavia en oppgradering hvor Haldex4 ble tatt i bruk. Haldex-systemet baserer seg i utgangspunktet på at bilen er forhjulsdrevet ved normal kjøring, men at kraft kan overføres til bakhjulene ved hjulspinn. For Haldex4 er det i utgangspunktet en 90/10%-fordeling av kraft kontinuerlig for å gi redusert forsinkelse før bakhjulene griper inn. Systemet er også slik at systemet kan forutse behov for kraft på bakhjulene før hjulspinn oppstår, for eksempel ved raskt og kraftig gasspådrag. Modellene med firehjulstrekk har i overkant av 2 cm høyere bakkeklaring enn modellen med forhjulstrekk.

Andre generasjon Octavia ble lansert i 2004. Den var bygd på plattformen PQ35 som den deler med Audi A3, SEAT Altea og Volkswagen Golf V og VI. I 2006 kom Octavia Scout. Dette er en crossover-modell som anses som en mellomting av vanlig stasjonsvogn og SUV. Bilen leveres med firehjulstrekk og er ytterligere forhøyet sammenlignet med standardversjonen av Octavia med firehjulstrekk. Videre er design endret gjennom plastdeksel på utsiden av hjulbuene. Den tilhører samme klasse som andre crossover-stasjonsvogner som Audi Allroad og Volvo XC70. I modellåret 2009 fikk Octavia en facelift som bortsett fra det ytre som nye hovedlamper og støtfangere også gjorde at Octavia deler mye av det elektriske systemet med sin "storebror" Superb.

I 2013 ble 3. generasjon av den nye Škoda Octavia lansert. Denne fikk en facelift i 2017, med blant annet splittede frontlykter. Fjerde generasjon ble lansert i 2020, med blant annet en plug-in hybrid-modell; Octavia iV.