İlham Əliyev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ilham Alijev
İlham Heydər oğlu Əliyev
Ilham Aliyev par Claude Truong-Ngoc juin 2014.jpg
Ilham Alijev i 2014
Født 24. desember 1961 (55 år)
Sovjetunionen Baku i Aserbajdsjan i Sovjetunionen
Ektefelle Mehriban Əliyeva
Far Heydər Əliyev
Mor Zarifa Aliyeva
Søsken Q16374092
Barn Leyla Aliyeva
Utdannet ved MGIMO
Yrke Politiker
Parti Det nye aserbajdsjanske parti (Yeni Azərbaycan Partiyası, YAP)
Nasjonalitet Aserbajdsjan
Utmerkelser Storkors av Æreslegionen, 1. klasse av Trestjerneordenen, Order of Faithful Service, Stjerneordenen, Q29043605
Statsminister i Aserbajdsjan
2003
Forgjenger Artur Rasizadə
Etterfølger Artur Rasizadə
President i Aserbajdsjan
2003
Forgjenger Heydər Əliyev
Signatur
Ilham Alijevs signatur

İlham Heydər oğlu Əliyev (født 24. desember 1961 i Baku), ofte skrevet Ilham Alijev, er en aserbajdsjansk politiker og president i Aserbajdsjan siden 31. oktober 2003. Han er sønn av den forrige presidenten i Aserbajdsjan, Heydər Əliyev.

İlham Əliyev hadde en privilegert oppvekst. Faren ble leder for KGB i Aserbajdsjan da han var seks år gammel, og senere leder for kommunistpartiet i Aserbajdsjan og medlem av politbyrået i det sovjetiske kommunistpartiet. I 1977 startet han studier ved Det statlige instituttet for internasjonale forhold i Moskva. Da han var ferdig med studiene underviste han der fram til 1990.

Etter at Sovjetunionen brøt sammen, ble Əliyev forretningsmann i Moskva og Istanbul. I 1993 kom faren til makten som president i Aserbajdsjan og etablerte snart et autoritært regime. I 1995 ble İlham Əliyev valgt inn i parlamentet i Aserbajdsjan. I august 2003, to måneder før presidentvalget, ble İlham Əliyev utnevnt til statsminister av faren. Da valget nærmet seg gikk faren av som president, og utropte İlham Əliyev til regjeringspartiet sin kandidat til presidentvalget.

Ved valget 15. oktober 2003 vant İlham Əliyev med 76,8 % av stemmene, ifølge de offisielle resultatene. Internasjonale observatører, blant annet fra OSSE erklærte at valget ikke hadde vært fritt og rettferdig. Opposisjonen i landet godtok ikke resultatet og arrangerte gatedemonstrasjoner, som ble brutalt slått ned. Faren, Heydər Əliyev, døde i desember samme året.

Menneskerettssituasjonen i Aserbajdsjan har ikke bedret seg under İlham Əliyev sitt styre. Opposisjonen blir ikke tillatt å holde demonstrasjoner og møter, og opposisjonspolitikere og journalister blir utsatt for sterkt press.[1]

İlham Əliyev er gift og har to døtre og en sønn. Kona, Mehriban Əliyeva, sitter i det aserbajdsjanske parlamentet.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Heydər Əliyev 
President i Aserbajdsjan
(2003–)
Etterfølger:
  


Forgjenger:
 Artur Rasizadə 
Statsminister i Aserbajdsjan
Etterfølger:
 Artur Rasizadə