Đakovo statlige stutteri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Đakovo statlige stutteri (kroatisk: Državna ergela Đakovo) er et statlig stutteri i Đakovo i Kroatia. Ved stutteriet som ble grunnlagt i 1506 bedrives det hesteavl av lipizzanere. Stamhingsten er av hingstlinjen Tulipan. Stutteriet består av to avdelinger: hingststallen i det sentrale Đakovo der hingster trenes og dresseres, samt stutteriets andre avdeling i Ivandvor noen kilometer fra Đakovos sentrum der stuteriet holder hopper og føll. Stutteriet er åpent for besøkende.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Lipizzanerføll i Ivandvor i 2015.

Stutteriet nevnes for første gangen i skrift i 1506 og dette anses å være årstallet for dets grunnleggelse. På den tiden ble stutteriet eid av Đakovos daværende biskop Mijo Kesarić som holdt nitti arabiske fullblodshester. Historiske dokumenter antyder imidlertid at et stutteri, om enn ikke omtalt som 'stutteri', kan ha eksistert langt tidligere.[1] Frem til 1806 ble det fortrinnsvis bedrevet avl av arabisk fullblod ved stutteriet.

Etter en krig som utbrøt i 1805 mellom Østerrike og Frankrike ble lipizzanerhestene evakuert fra stutteriet i Lipizza (dagens Lipica i Slovenia) til stutteriet i Đakovo i daværende Østerrike.[2] I 1806 ble det påbegynt oppaling av lipizzanerhester i Đakovo.

Stutteriet Đakovo har gjennom årene levert mange fine eksemplarer av lipizzanerhester. Det ble besøkt i 1972 av den britiske drottningen Elizabeth II, prins Philip og prinsesse Margarete. Besøket var i anledning av at et firspann av lipizzanerhester fra stutteriet i Đakovo hadde deltatt ved åpningen av de olympiske sommerleker i 1972 og da hadde imponert den kongelige familien.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]