Československé státní dráhy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Československé státní dráhy
Stiftet28. oktober 1918
LandTsjekkoslovakia
HovedkontorPraha (Tsjekkoslovakia)
Opphørt31. desember 1992
ErstatterK.k. Staatsbahnen
Erstattet avČeské dráhy, Železnice Slovenskej republiky
Lederen for ČSD (l.h.) med SJs generaldirektør Lars Peterson (til venstre) i Stockholm C 1969.

ČSD, akronym for Československé státní dráhy (tsjekkoslovakiske statsjernbaner), var statsjernbanen til Tsjekkoslovakia. Selskapet ble opprettet i 1918 i forbindelse med dannelsen av Tsjekkoslovakia. ČSD overtok sporene og kjøretøyene fra den østerrikske keiserjernbanen. ČSD delte seg under andre verdenskrig, men ble reetablert i 1945. Da Tsjekkoslovakia ble oppløst i 1993, ble ČSD også delt, og ble til České dráhy (ČD) i Tsjekkia og Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) i Slovakia.

ČSD i Den første republikk[rediger | rediger kilde]

ČSD ble opprettet som statsjernbanene i Tsjekkoslovakia umiddelbart i oktober 1918, rett etter slutten av første verdenskrig. ČSD overtok nesten alle jernbaner i Tsjekkoslovakia fra k.k.Staatsbahnen (Østerrike) og Magyar Államvasutak (Ungarn)

På begynnelsen av 1920-tallet ble de fleste av de gjenværende private jernbanene nasjonalisert og innlemmet i ČSD. Samtidig ble også de tsjekkisk/slovakiske stedsnavnene innført på stasjonsskiltene, og de tospråklige skiltene som også hadde tysk tekst ble beholdt kun i områdene med tysktalende flertall.

Ettersom jernbanenettet var fokusert på forbindelser til de tidligere hovedstedene Wien og Budapest, måtte det legges ned mye arbeid i å tilpasse jernbanenettet til de nye grensene. For øst-vesttrafikken mellom landsdelene var det kun den ensporede kuperte Kaschau-Oderbergbanen. Det var derfor nødvendig å gjøre omfattende investeringer i dobbeltsporede stamlinjer og nybygde strekninger som kunne forbinde Tsjekkia og Slovakia.