Ćehotina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ćehotina
Ћеотина, Ćeotina, Ćotina, Čehotina
Ćehotina u centru Foče.jpg
Ćehotina i sentrum av byen Foče, ved utøpet til Drina.
LandMontenegro Montenegro
Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina
Lengde hovedløp125 km [1]
Nedbørfelt1 237 km² [1]
StartVed Kozica, ca. 20 km sørøst for byen Pljevlja
  – Koord.   Cyan pog.svg43°09′17″N 19°33′08″Ø
MunningSamløp med Drina
  – Koord.   Blue 000080 pog.svg43°30′42″N 18°46′34″Ø
VassdragDonau
  – ProgresjonDrinaSavaDonauSvartehavet
Ćehotina ligger i Montenegro
Ćehotina
Ćehotina
Ćehotina (Montenegro)

Ćehotina (kyrillisk: Ћехотина; også kalt Ćeotina, Ćotina eller Čehotina) er en 125 km lang elv i Montenegro og Bosnia-Hercegovina, og er en av sideelvene til Drina.

Elveløpet[rediger | rediger kilde]

Ćehotina har sitt utspring i den montenegriske regionen Donji Kolašin, nær grensen til Serbia. Den renner nordvestover og svinger seg gjennom de høye fjellområdene. Det er svært få bebyggelser langs denne delen av elven, bortsett fra landsbyen Vrulje. Elven renner så forbi den østlige fjellsiden av fjellet Korijeni, før hun går inn i Pljevaljska kotlina, og inn i byen Pljevlja. Videre renner hun inn i regionen Podgora og gjennom landsbyene Radosavec, Židovići, Donja Brvenica og Gradac. Ćehotina renner så mellom regionen Bukovica i nord og den nordlige delen av fjellet Ljubišnja, og i et par kilometer her danner hun grensen mellom Montenegro og Bosnia-Hercegovina. Elven renner så gjennom landsbyene Vikoč, Falovići, Godijeno og Brusina før hun munner ut i Drina, hvor byen Foča ligger.

Ćehotina renner bare 25 km i Bosnia-Hercegovina, mens resten er i Montenegro. Hun har ingen større sideelver, og den viktigste er Voloder, som munner ut i Ćehotina nær Gradac.

Elven har stort potensial i vannkraftproduksjon, men er ikke utnyttet ennå. Elven er en del av tilsigområdet til Svartehavet (via Drina og Donau), og har selv et nedslagsfelt på 1 237 km². Det er ikke mulig med skipsfart på elven.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Sava River Basin Analysis Report» (PDF). International Sava River Basin Commission. s. 14. Besøkt 1. juni 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]