Øyvind Åstein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Øyvind Åstein
Født1943[1][2]Rediger på Wikidata
Stavanger
BeskjeftigelseBilledhugger Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
Oslo tinghus med fasade utsmykket av Øyvind Åstein.

Øyvind Osjord Åstein (født 24. september 1943 i Stavanger) er en norsk billedhugger.[3][4]

Kunstnerisk virke[rediger | rediger kilde]

Åstein har hatt en rekke offentlige utsmykningsoppdrag rundt om i landet. Blant annet har han utsmykket fasaden på Oslo tinghus, som stod ferdig i 1995. Utsmykningen består av 32 kvadrater i hvit Fauske-marmor hugget i figurative relieffer.[5][6] Til Universitetsbiblioteket i Tromsø kjøpte Staten inn Åsteins skulptur «Delikatessehund».[7] Per 2020 har Nasjonalmuseet fire verk av Åstein i sine samlinger. Oslo kommune eier to skulpturer som Åstein har laget til uteområdet ved Stenbråten skole. Kunstnerens intensjon er at de to skulpturene, en hest og et fabeldyr, skal brukes av barna som leker i skolegården.[8][9] På «Grishaugen» bak Åsvang skole i Trondheim står en bronseskulptur av en stor gris som Åstein laget til skolens 100-årsjubileum. Skulpturen har tittelen «Velstandsgris».[10] Utenfor Toso skole i Jevnaker kommune står en stor slangeskulptur utformet av Åstein.[11] I Rælingen rådhus finnes skulpturen «Hunden er menneskets beste venn».[12]

I 2002 ønsket Øyvind Åstein å forære en skulptur til sin fødeby Stavanger, men kultursjefen i byen takket nei under henvisning til at det ikke fantes steder å plassere verket.[13]

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Åstein utdannet seg til billedhugger i 1968–1969 på Statens kunstakademi i Oslo, med Per Palle Storm som hovedlærer.[4] Fra 1970 til 1972 videreutdannet han seg ved Kungliga Konsthögskolan i Stockholm med Karl Göte Bejemark som hovedlærer.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ nkl.snl.no, besøkt 26. april 2019[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ KulturNav, KulturNav-ID db2f24e6-f8ec-4c13-937f-ed50e1fca7b4, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ «487 (Hvem er hvem i norsk kulturliv) : Øyvind Åstein». runeberg.org (norsk). 1987. Besøkt 1. august 2020. 
  4. ^ a b c Alfsen, Glenny (20. februar 2017). «Øyvind Åstein». Norsk kunstnerleksikon. Besøkt 1. august 2020. 
  5. ^ «Oslo tinghus». KORO. Besøkt 1. august 2020. «Den store veggflaten på fasaden er brutt opp med 32 utstikkende knaster i hvit fauskemarmor, utført av kunstneren Øivind Åstein. Han ønsket at arbeidet skulle være både skulpturelt, figurativt og assosiasjonsvekkende, og har lagt inn rebuser som kan leses diagonalt, vannrett eller loddrett. Motivene viser indirekte til det som foregår i Tinghuset, for eksempel en sjakkbrikke, en gresk atlet og et egyptisk kvinneansikt.» 
  6. ^ «Kunst og utsmykning». Norges Domstoler (norsk). Arkivert fra originalen 29. oktober 2020. Besøkt 1. august 2020. «Relieffene: Øivind Åstein ble tildelt oppgaven å utsmykke fasadeknastene. Han arbeidet med tre ting for øyet; det skulle være skulpturalt, figurativt og assosiasjonsskapende. Han har lagt inn rebuser som man kna lese diagonalt, vannrett eller loddrett, eller hvert motiv kan tolkes isolert. Motivene viser indirekte til det som foregår inne i Tinghuset, men de kan også vise til andre situasjoner og temaer: En sjakkbrikke, en gresk atlet, et egyptisk kvinneansikt, en løvefigur og et værhode for å nevne noen. De åtte marmorpunktene i sokkeletasjen er utformet i et flatt bølgemønster.» 
  7. ^ «Delikatessehund». KORO. Besøkt 1. august 2020. 
  8. ^ «Hest». okk.kunstsamlingen.no (norsk). Besøkt 1. august 2020. «Frittstående dyreskulptur i granitt til skolegården ved Stenbråten skole. Verket består av to deler; en hest og et fabeldyr (se OKK.00919). Utformingen preges av mer eller mindre bearbeidede partier og minner oss diskret om steinblokkene som utgjorde skulpturenes utgangspunkt. Uttrykksmessig appellerer nok framstillingene til barnefantasien, og kunstneren betegner selv arbeidene som lekeskulptur. Slik inngår de i en tradisjon.» 
  9. ^ «Fabeldyr». Oslo kommunes kunstsamling - okk.kunstsamlingen.no. Besøkt 1. august 2020. 
  10. ^ «Kunst på Åsvang skole». Trondheim.no (norsk). Besøkt 1. august 2020. «Skulpturen, som ble laget til Åsvang skoles hundreårsjubileum, står på "Grishaugen" like bak skolen. Åsteins stil er renskårne figurer uten unødvendige detaljer. Gjennom årene har han arbeidet mye med dyremotiv, gjerne dyr som ikke så ofte blir avbildet i kunsten. Skulpturene hans er ofte samfunnskritiske og satiriske. Denne har en tittel som henspiller på samfunnets overforbruk av ressurser.» [død lenke]
  11. ^ Skiforeningen. «Innfallsport: Toso skole». Skiforeningen - www.skiforeningen.no (norsk). Besøkt 1. august 2020. «Slangeskulpturen utenfor skolen veier 450 kilo og er laget av Øyvind Osjord Åstein. Skulpturen var en gave fra Erik Anfinsen da han la ned Galleri Roenland i 2007.» 
  12. ^ «Utvalgt kunst i Rælingen rådhus - Rælingen kommune». www.ralingen.kommune.no. Besøkt 1. august 2020. «(Bilde 7 i bildekarusell) Øyvind Osjord Åstein - Tittel: "Hunden er menneskets beste venn Skulptur» 
  13. ^ «Kultursjef nektet å ta imot barneskulptur». www.aftenposten.no. 18. mars 2004. Besøkt 1. august 2020. «For to år siden ville billedhugger Øyvind Osjord Åstein gi en skulptur i gave til sin fødeby Stavanger. Statuen var skåret ut i rød granitt, den var to meter lang og forestilte en havhest. Etter lang betenkningstid takket kultursjefen i Stavanger nei til gaven. — Jeg fikk en e-post til svar, i den takket de for tilbudet men sa at de ikke hadde noe sted å sette den. Man skulle tro de ikke hadde en eneste barneskole eller barnehage i hele kommunen. Jeg satte ingen betingelser for plassering, kommunen kunne sette den hvor de ville, forteller Osjord Åstein. Skulpturen ble senere solgt til en privatperson for 140 000 kroner.»