Øystein Dahle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Øystein Dahle
Født18. mars 1938Rediger på Wikidata (85 år)
TrondheimRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Kjemiker, forretningsdrivendeRediger på Wikidata
Ektefelle Nina FrisakRediger på Wikidata
Barn Gro DahleRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Medlem av Norges Tekniske VitenskapsakademiRediger på Wikidata
Utmerkelser Årets Fjellgeit (2003)Rediger på Wikidata
Øystein Dahle (til venstre) i samtale med teologen Hans Jürgen Schorre og presten Harold Holtermann under Kirkemøtet 2003.

Øystein Dahle (født 18. mars 1938 i Trondheim) er en norsk tidligere industrimann og organisasjonsleder. Han var særlig kjent for ekspertise innen energi, miljøvern og friluftsliv.

Bakgrunn og karriere[rediger | rediger kilde]

Øystein Dahle vokste opp i Drammen i Buskerud som sønn av ingeniøren John Dahle.[1] Han tok eksamen som kjemiingeniør ved Norges tekniske høyskole i Trondheim. Han arbeidet siden i oljeselskapet Esso fra 1963 til 1995, blant annet som raffineridirektør ved Essos oljeraffineri på Slagentangen ved Tønsberg fra 1978 og som viseadministrerende direktør i ESSO Norge fra 1985 til 1995. Dahle arbeidet også for Esso ved planleggingsavdelingen i New York og som driftssjef på Aruba.

Dahle har hatt flere tillitsverv i organisasjoner innen friluftsliv og naturvern, blant annet som styreleder i Den Norske Turistforening 1994–2003, Worldwatch Institute fra 2002, Friluftslivets fellesorganisasjon, Forum for Systemdebatt og Norsk Institutt for Genøkologi.[trenger referanse]

I 2007 ble Øystein Dahle utnevnt til ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St Olavs Orden for sin kamp for nasjonale og internasjonale miljøverntiltak og for sitt arbeid med å fremme norsk friluftsliv. Han ble foreslått av blant annet en rekke miljøvernministre. I 2013 ble han æresmedlem i Den Norske Turistforening som en heder for naturvernarbeidet og engasjementet i foreningen. Tidligere har bare Claus Helberg, Toralf Lyng, Arne Næss, Olav Thon og dronning Sonja fått samme medlemskap.[2] I 2014 ble han tildelt Friluftslivets Hederspris.[3]

Øystein Dahle er faren til forfatteren Gro Dahle (født 1962). Han er gift med tidligere regjeringsråd Nina Frisak (født 1950).

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]