Østlig olivenmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
østlig olivenmåler
Østlig olivenmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Colostygia turbata
Hübner, 1799
Norsk(e) navn: østlig olivenmåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Målere
Slekt: Colostygia
Habitat: fuktige steder
Utbredelse: Palearktis og Nord-Amerika

Østlig olivenmåler (Colostygia turbata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den er bare kjent fra Nord- og Øst-Finnmark i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 24 – 27 mm), slank, grå måler. Den kjennes lettest på bakvingenes mørke ytterkant. Hannen har fjærformede antenner. Forvingen er grå, ofte med litt grønnskjær, i midten med et bredt, litt mørkere tverrbånd (innerkanten av dette kan være noe diffus). Båndet er nesten dobbelt så bredt ved vingens forkant som ved bakkanten, i den fremre delen med en liten, oval, mørk flekk, ytterkanten er vinkelformet utbuktet i midten. Langs ytterkanten av det brede tverrbåndet går det et smalt, hvitt tverrbånd. Bakvingen er hvit, med mørkgrå ytterkant og en liten, mørk flekk nær fremkanten i vingens indre del. Larven er rødlilla, med noen korte, kraftige børster.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever på fuktige steder, og larvenes vertsplante er sannsynligvis myrmaure (Galium palustre).

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er funnet over store deler av Europa (mangler lengst i vest, på Balkan, Baltikum og sentrale Russland), i Altaj-området, på Kamtsjatka og i Canada. I Skandinavia er arten svært nordlig og er bare funnet i nordlige og østlige Finnmark og det nordligste Sverige.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]