Østerlars kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 55°10′17,101″N 14°57′39,204″Ø

Østerlars kirke
Oesterlars Kirke Bornholm Denmark.jpg
KirkesamfunnFolkekirken
BispedømmeKøbenhavns stift
ProstiBornholms Provsti
Byggeår1125-1175
Viet tilSt. Lavrans
Kirkerommet
PrekestolFra 1595
AlterAltertavle fra ca. 1600
DiverseKalkmalerier fra midten av 1300-tallet
Beliggenhet

Østerlars kirke
55°10′17″N 14°57′42″E
Tak med trespon
Østerlars kirke
Grunnplan og tverrsnitt
Tegning fra J.P Trap: Danmark, 3.utgave 1899
Kalkmaleriene på den indre rotunden

Østerlars kirke ligger på den danske øya Bornholm og er den største og eldste av øyas fire rundkirker. Kirken ble bygget på 1100–tallet og var viet til St. Lavrans. Den består av en apsis, et ovalt kor, et stort rundt skip og har tre etasjer. Den øverste etasjen fungerer som en åpen skytestilling, noe som antyder at kirken en gang var befestet.

Kirken er viet til St. Laurentius (St. Lavrans). Det danske navnet for helgenen, Lars, var også kirkens opprinnelige navn i middelalderen, men rundt 1600 ble prefikset Øster-(øst) lagt til for å unngå forveksling med nærliggende Ny-Lars.

Historie og arkitektur[rediger | rediger kilde]

Østerlars kirke består av en rund kirkebygning, våpenhus og et frittstående klokketårn. I tillegg til kirken er det en kirkegård. Kirken ble oppført i perioden 1125-1175 som et forsvars-og tilfluktssted. Våpenhuset og støttepillarene er fra ca. 1500. Det ble foretatt en ombygning av kirken i 1744 og anlegget ble restaurert 1889–1892 og 1955–1956. I 2005 gjennomførte Det danske Nationalmuseet videre restaureringsarbeid[1]

Selve kirken består av apsis, rundkor og et rundt treetasjes skip som ble oppført i perioden opp mot 1150. Takkonstruksjonen er fra ombygningen som ble foretatt i 1744. Våpenhuset er opprinnelig fra slutten av middelalderen, men er bygget om i nyere tid. Klokketårnet er murt og har en overbygning typisk for området formet som et bindingsverkhus.

Apsis, kor og skip er oppført over et relativt kort tidsrom og etter en helhetlig plan. Byggematerialet har bestått av områdets marksten. Når det gjelder de mer dekorative elementene slik som buer og muråpninger, er disse laget av silurkalkstein. Dette materialet har vært enklere å forme. Kalksteinen kommer fra steinbruddene ved Åkirkeby. Murene i ytterveggene er opp til to meter tykke og har små lysåpninger. Det indre av kirken er fullstendig dominert av kirkerommets midtpillar. Denne er formet som en sylinder med åpninger. Det runde rommet i midten kalles «Ovnen» og måler 6 meter i diameter. Rommet er i dag innredet som dåpskapell med en døpefont i midten.

Ettersom Østerlars kirke var et festningsverk, var det viktig at bygningen inneholdt muligheter for forflytning fra det ene forsvarsverket til det andre. I Østerlars er det en smal trapp ved korets nordlige vegg og her er det bare plass til en person om gangen. Trappen fører opp til den mellomste etasjen hvor det er innredet et lite rom. I muren kan man se en liten åpning hvor man kunne heise opp forsyninger utenfra og stenge igjen åpningen med en liten bom. Trappen går videre opp til øverste etasje. Denne etasjen har opprinnelig vært uten tak og innredet med skyteskår og brystvern. I midten har det vært et rundt utkikkstårn. Forsvarsverkene ble fjernet senere i middelalderen samtidig med at det ble satt tak på bygningen.

Kalkmaleriene[rediger | rediger kilde]

Det runde dominerende midtskipet er dekorert med kalkmalerier utvendig. Over arkadene på «Ovnen» er det en bred frise med høygotiske malerier fra midten av 1300-tallet. Maleriene viser scener fra Bibelen; Jesu liv fra fødsel til død og fortellingen om flukten fra Egypt. Billedfrisens avslutning er en beskrivelse av dommedag med Kristus i en regnbue. Flere av scenene i billedfrisen har gått tapt.

Kirkens inventar[rediger | rediger kilde]

Som for de fleste andre rundkirker på Bornholm er inventaret enkelt. Altertavlen er fra rundt 1600 og står på et oppmurt alterbord. Da kirken ble restaurert på 1950-tallet benyttet man den lokale kunstneren Poul Hørn til å friske opp fargene på altertavlen. Det samme gjorde man med prekestolen. Prekestolen er fra 1595 og den utskårne Altertavlen er fra ca. 1600.[1]

Omgivelsene rundt kirken[rediger | rediger kilde]

Man kan fremdeles se den gamle sirkulære strukturen på kirkegården som var vanlig rundt rundkirkene på Bornholm. Gravstedene er plassert i kvarterer utfra hvor man bodde i sognet og mange eldre gravminner er bevart. Det opprinnelige diket rundt kirkegården var en del av forsvarsverket rundt borgkirken. Det frittstående klokketårnet har hatt funksjon som porthus.

Bornholms andre rundkirker[rediger | rediger kilde]

De andre rundkirkene på Bornholm er Ny kirke, Nylars kirke og Sankt Ols kirke.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Stilling, Niels Peter (2000). Danmarks kirker. København: Politikens Forlag A/S. s. 398-400. ISBN 87-567-6059-0.