Ørkenen Sur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 40°40′16,07″N 74°0′41,32″V Ørkenen Sur var et tilholdsted for arbeidsløse og bostedsløse nordmenn, for det meste sjømenn uten hyre i USA på 1920-tallet.[1]. Ørkenen Sur lå på en søppelfylling i Brooklyn. På det meste kunne opp til 500 bostedsløse holde til på søppelfyllingen i skur som var satt sammen av det som fantes av materialer på fyllingen, tjærepapp, utbankede oljefat o.l.

Bymisjonær Karl Holm fra Gjesdal gjorde en innsats for utstøtte og fattige nordmenn som bodde i Ørkenen Sur. I perioden 1926 til 1934 besøkte han kolonien 307 ganger for å gi dem mat og støtte. Han satte også i gang innsamlingsaksjoner til støtte for innbyggerne her. Det var Holm som satte navnet Ørkenen Sur på kolonien med henvisning til israelittenes triste ørkenvandring».[2]

I 1934 ble det slutt på Ørkenen Sur, da ble slumbyen revet og myndighetene gjorde om plassen til park- og idrettsanlegg. Alle beboerne som bodde her måtte registrere seg og fikk et tilskudd på 21 dollar i måneden slik at de kunne skaffe seg et mer anstendig sted å bo.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

USA-stubbDenne USA-relaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.