Hopp til innhold

Økonomuseum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Økonomuseum er småskalaproduksjon av varer i et verkstedsmiljø som fokuserer på bevaring og videreføring av handlingsbåren kunnskap og kulturhåndverk. Økonomuseer skal skape lokale arbeidsplasser og fremme kulturhåndverkere og det immaterielle kulturminnevernet. På economuseer skal verkstedseierne gi besøkende informasjon om håndverksteknikker og produksjonsprosesser. I tillegg til produkter for salg skal alle økonomuseer drive med formidling: ha utstilling med historiske produkter, ha eksempler på produkter fra dagens produksjon og ha tilgjengelig arkivmaterial.

Konsept[rediger | rediger kilde]

Konseptet économusée ble etablert i 1992 i Quebec, Canada og er registrert som varemerke av International Economuseum Network Society.

Economuseum i Nord-Europa[rediger | rediger kilde]

Hordaland fylkeskommune, Kultur- og idrettsavdelinga, leder det nye EU-Interreg prosjektet Economusee in Northern Europe som er et samarbeidsprosjekt med Irland, Nord-Irland, Færøyene, Island og Canada. Prosjektet planlegger å utvikle 18 nye øknomuseer/visingssenter i Nord-Europa. I Norge planlegges det å etablere fem økonomuseum på Vestlandet, et i Aurland (Aurland skofabrikk) og fire i Hordaland.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]