Øistein Hølleland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Øistein Hølleland
Født6. juni 1950 (69 år)
Beskjeftigelse Forfatter
Nasjonalitet Norge
SjangerPoesi, prosa
DebutVi lærte (dikt, 1977)

Øistein Hølleland (født 6. juni 1950 i Oslo) er norsk forfatter. Han debuterte med diktsamlingen Vi lærte i 1977. Diktene handler om Høllelands oppvekst på Oslos østkant, og oppvekstromanene Vi er kamerater, vi (1984) og Morna, kamerat (1987) har også klare selvbiografiske trekk. Flere av Høllelands dikt er tonsatt av Trond Granlund og innspilt på hans CD-er.

I siste halvdel av 1980-årene skrev Hølleland Tekniske Etaters Fagforenings jubileumsbok (Under samholdets fane (1987)) og jubileumsboken til Elektromontørenes forening (Det historiske lys (1989)). I 1994 var han medforfatter til Oslo Sporveisbetjenings Forenings jubileumsbok (Bare trøkk på …) der han blant annet skrev om sporveisbetjeningens mye omtalte, ulovlige streik i 1970.

Hølleland ble styremedlem i Ungdomslitteraturens forfatterlag (nå Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere) i 1989, men tok over som formann året etter. I løpet av de seks årene han var formann, forhandlet foreningen blant annet gjennom et avtaleverk som sikret likestilling mellom skjønnlitterære utgivelser for barn og unge med skjønnlitteratur for voksne.

På begynnelsen av 1990-tallet skrev Hølleland lærebøkene til faget livssyn for grunnskolen bestående av bøkene Mål og mening (1991), Valg og verdi (1992) og Tid og tanke (1993). I 1994 kom første bok i en trilogi bestående av bøker som tar opp vanskelige og eksistensielle spørsmål (Lines rom (1994), Ewas album (1997) og Idas øy (1999)). I forbindelse med tusenårsskiftet skrev Hølleland boken Tid (1999), som kan ses på som en reise gjennom klokkenes og kalendrenes historie, industritid, drømmetid, religionenes syn på tid, relativitet og filosofi.

Fra slutten av 1990-tallet og utover på 2000-tallet har Hølleland skrevet over 20 bøker for barn og unge. Mange av bøkene har referanser utover Norges grenser, eksempelvis serien på tre bøker om og fra Australia (Bumerang (2003), Drømmetid (2004) og Sydkorset (2005)). Hølleland har gitt ut til sammen fjorten bøker i Cappelen Damms minileseløveserie, blant annet en serie om dyrene på savannen i Afrika og kattene i Roma. Disse utgivelsene er spilt inn som lydbok/nedlastbar lydfil med forfatter som innleser. Hølleland er mye brukt av skoler og utdanningsinstitusjoner i forbindelse med forfatterbesøk og skrivekurs.

23 år gammel ble Hølleland cand. mag. fra Universitetet i Oslo med fagkombinasjonen historie, sosiologi og nordisk arkeologi. I 1976 fullførte han Sagene lærerhøgskole, og virket fra samme år og frem til 1989 som lærer i Oslo kommune. Hølleland har ved siden av dette hatt en rekke verv innen norsk kulturliv. Han har blant annet vært sekretariatsleder i fellessekretariatet mellom Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere, Norsk Oversetterforening og Norske Dramatikeres Forbund (NDF), nestformann i Norsk Forfatter- og Oversetterfond, hovedstyremedlem i Norsk Bibliotekforening (NBF) og leder i Norsk Forfattersentrums medlemsfond. På 1990-tallet ledet han et barnebokprosjekt i Zimbabwe i regi av Norad sammen med forfatteren Unni Nielsen (1942–2005).

I 2010 etablerte Hølleland Tussilago forlag. Forlaget ble medlem av Forleggerforeningen i 2016.

Bibliografi

  • Vi lærte Gyldendal (1977)
  • Dans, kamerat! Gyldendal (1979)
  • Erik, oppgang B, Norlisvingen 3 Gyldendal (1979)
  • Bruk hue, Erik Gyldendal (1980)
  • Vi er kamerater, vi Gyldendal (1984)
  • Morna, kamerat Gyldendal (1987)
  • Under samholdets fane (1987)
  • Det historiske lys Pax Forlag (1989)
  • Siddiks hemmelighet Tiden (1990)
  • Mål og mening Cappelen (1991)
  • Valg og verdi Cappelen (1992)
  • Tid og tanke Cappelen (1993)
  • Bare trøkk på … (medforfatter) (1994)
  • Lines rom Damm (1994)
  • Ewas album Damm (1997)
  • KZK Gyldendal Tiden (1997)
  • Den herlige lukta av neshorn Damm (1998); CD og lydfil, Damm (2002)
  • Idas øy Damm (1999)
  • Tid Humanist (1999)
  • Strutsefant Damm (2000), CD og lydfil, Damm (2002)
  • Når elefanter gråter Damm (2001), CD og lydfil, Damm (2003)
  • Større enn seier Omnipax (2001)
  • Hilsen fra stjerna Damm (2001), CD og lydfil, Damm (2003)
  • Georg og løvebrølet Damm (2002), lydfil, Cappelen Damm (2016)
  • Bumerang Damm (2003)
  • Vinci og jeg Damm (2003), CD og lydfil, Lydbokforlaget (2004)
  • Kjenne på barten Damm (2004), CD og lydfil, Lydbokforlaget (2004)
  • Drømmetid Damm (2004)
  • Katten som trengte trøst Damm (2004), lydfil, Cappelen Damm (2016)
  • Tusen kyss fra Maria Damm (2005), lydfil, Cappelen Damm (2016)
  • Sydkorset Damm (2005)
  • Som fuglene synger Damm (2006)
  • Sindre flyr alene Damm (2007), lydfil, Cappelen Damm (2016)
  • Spurvegutten. En julefortelling Verbum (2007)
  • Sindre og Selma Cappelen Damm (2008), lydfil, Cappelen Damm (2016)
  • Brevet til Selma Cappelen Damm (2009), lydfil, Cappelen Damm (2016)
  • Den første hekken Cappelen Damm (2009), lydfil, Cappelen Damm (2016)
  • Sindre og Selma tar toget Cappelen Damm (2010), lydfil, Cappelen Damm (2016)
  • Det siste landet Tussilago (2010)
  • Sindre og Selma og Sinnataggen Cappelen Damm (2011), lydfil, Cappelen Damm (2016)
  • Vi lærte Gyldendal, e-bok (2012)
  • Tigermannen Tussilago (2013)
  • Dronning på King's Road Tussilago (2016)
  • Venus-passasjen Tussilago (2018)
  • Siste sjanse Tussilago (2019)
  • Lydbøkene (CD og nedlastbar lydfil) er innlest av forfatter.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]



Forgjenger:
 Tore Tveit 
Leder av Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere
(1991–1996)
Etterfølger:
 Per Olav Kaldestad