Österlen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart over Österlen (med kommungrenser)
Brösarps backar i oktober 2005
Österlens uoffisiell flagg
Kysten ved Kåseberga
Utsikt sørover fra Stenshuvud

Österlen betegner slettelandet i sydøstlige Skåne i Sverige, kjent for sin vakre natur. Den største og eneste byen i Österlen heter Simrishamn.

Begrepet Österlen betydde på 1800-tallet bygdene øst for Ystad samt byene på østlige vegen som derfra gikk mot nordøst. Grensen gikk omtrent fra Brösarpsstation – S:t Olof (etter Olav den hellige) – Hammenhög – Borrby – Mälarhusen og ut til kysten.

I Skåne regnes i dag Ingelstads, Järrestads og ofte Albo herreder til Österlen, men i meklerannonser og i turistreklamer synes det som om begrepet Österlen får et videre innhold. Noen nøyaktig grense for Österlen finnes ikke i dag[1], men ut ifra et turistperspektiv anser mange at regionen strekker seg omtrent sydøst til veg 19 mellom Brösarp i nord og ned til Ystad i sør.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Noe av det som finnes av severdigheter i området er:

Mange kunstnere bor i Österlen. Hver påske er det kunstrunde ÖSKG på Österlen og da stiller mange kunstnere ut sine verk i sine hjem.

Kiviks marked skjer ved midten av juni måned hvert år.

Kjente personer[rediger | rediger kilde]

Det finnes mange kjente personer som enten bor eller har bodd på Österlen. Stedet har blitt et kulturbegrep hvor mange kjente kulturpersonligheter enten flytter til eller skaffer seg sommerhus.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Grensen har blitt diskutert juridisk, se denne lenken Beslut_osterlen.se Arkivert 2006-09-17, hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]