Öppna landskap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«Öppna landskap» er en sommersang på svensk fra 1982. Melodi og tekst er skrevet av Ulf Lundell. Den ble utgitt på LP-platen Kär och galen i 1982.[1] og har kommet til å bli én av Lundells mest kjente sanger. Den har blitt omtalt som «Sveriges uoffisielle nasjonalsang», og enkelte ville på 1980-tallet gjøre den til offisiell svensk nasjonalsang.[2] I likhet med de to versene som synges av «Du gamla, du fria» mangler den også navnet Sverige i teksten. Sangen handler om å bo på et nydelig sted nær sjøen.

Lars August Lundhs (1838–1916) vårsang «Hör hur västanvinden susar» er opprinnelse till Ulf Lundells velkjente sang; de to sangene har omtrent samme innledning.

En coverversjon med Ultima Thule ble utgitt i 1994.

Sangen er også utgitt i en versjon med Curt Haagers på albumet En spännande dag för Josefine (1982), med vokal fra tidligere Vikingarna-vokalist Stefan Borsch[3], samt Simons på albumet Novelty Accordion.

Sangen blir av og til kritisert, fordi den delvis handler om hjemmebrent sprit, da én av tekstlinjene lyder: «Där bränner jag mitt brännvin själv och kryddar med johannesört».

Norsk versjon[rediger | rediger kilde]

Per Johan Skjærstad har skrevet en norsk tekst. Den bærer tittelen «Åpne landskap».

Innspilling[rediger | rediger kilde]

Listeplassering[rediger | rediger kilde]

Versjonen til Ultima Thule kom på den svenske singlelisten 18. februar 1994, lå der i åtte uker og som nummer fire i én uke.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]