Ættestup

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ättestup i Västergötland.

Ættestup er et begrep fra islandske sagaer og nyere sagn, som beskriver hvordan mennesker som var arbeidsuføre grunnet alderdom angivelig ble presset til selvmord ved å kaste seg utfor en klippe. I Norge fins det fra gammelt av en muntlig tradisjon både blant den norske og den samiske befolkningen om at enkelte steder er ættestup.

Denne formen for ufrivillig eutanasi er behandlet i en islandsk saga fra vikingtiden, og er også beskrevet i andre kulturer.


Myte og realitet[rediger | rediger kilde]

Sannsynligvis har ættestup ikke forekommet i virkeligheten i Norge. Fenomenet er kun kjent via sagn og da faktisk kun via Gautreks saga fra 1200-tallet. Når man på 1800-tallet, (og i dag) kan støte på lokale tradisjoner som fremholder enkelte steder som ættestup skyldes dette antagelig den senere svenske riksantikvaren Olof Verelius som i 1664 oversatte Gautreks saga og der skapte ordet ættestup (svensk:«ättastupa») ved å oversette det islandske «ætternisstapi», som egentlig betyr slektsklippe. Hans oversettelse fikk stor utbredelse og lærde begynte å undersøke steder i Sverige for å finne ættestup. De fant ingenting men 150 etterpå var landskapene fulle av angivelige ættestup.[1]

Ingen arkeologiske funn eller skriftlige kilder typer på at man i Skandinavia noensinne har praktisert noen form for eldredrap.


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Frans-Arne Stylegar, Å bli sendt utfor stupet, Klassekampen tirsdag 25. mai 2010, side 9
StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.