Æthelred, ealdorman av Mercia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Æthelred, ealdorman av Mercia
Død911 (juliansk)
Ektefelle Æthelflæd
Barn Ælfwynn

Æthelred av Mercia (også skrevet Aethelred, død 911) var en ealdorman som styrte området og det tidligere kongedømmet Mercia i England fra ca. 883 til sin død. Formelt var han ealdorman (jarl) over området; Mercia hadde kommet under kontrollen til Wessex, og Æthelred hadde derfor ikke kongetittel, men karakterisert som «herre over mercianerne».[1]

Han var gift med Æthelflæd, som var datter av Alfred av Wessex. I 886 gav Alfred han posisjonen som guvernør for London. Etter gjenerobringen av Danelagen brukte Alfred sin svigersønn for å kontrollere den østlige delen av området.

Æthelred kjempet i flere slag mot waliserne. På et tidspunkt ba Brochwael av Gwent om hjelp fra Alfred mot ham. I august 910 kjempet Æthelred i slaget ved Tettenhall, mot den siste store vikinginvasjonen. Hans hustru Æthelflæd fikk i den siste tiden Æthelred levde mye makt. Det er mulig at han døde av skader og sår han pådro seg i slaget, og at dette er årsaken til at han ikke kunne styre selv mot slutten. Etter hans død fortsatte Æthelflæd å være en dominerende person i Mercia, noe som hjalp hennes far i samlingen av England.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Ceolwulf II 
Hersker i Mercia
(Ca. 883911)
Etterfølger:
 Æthelflæd