Åtte & 1/2

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For å lese om Fellinis film fra 1963, se 8 ½.
Åtte & 1/2
Generell informasjon
SjangerUngdomsprogram, dokumentar
Prod.landNorge
Sendeår1994
Sesonger1
Episoder11
Lengde30 (per episode)
SpråkNorsk
Bak kamera
Sending
Periode22. sep.1. des. 1994
TV-kanalNRK
Teknisk informasjon
Bildeformat4:3
Eksterne lenker
IMDb

Åtte & 1/2 er en norsk dokumentarserie som ble sendt på NRK i 1994. Programmet var en del av ungdomsprogrammet U og handlet om åtte ungdommer som ble plassert sammen for å bo i et kollektiv.[1] Programmet gikk på torsdager. Serien ble også vist i andre land i Europa.

Konseptet hadde flere likhetstrekk med den amerikanske serien The Real World. Enkelte har omtalt det som den første reality-tv-serien i Norge.

Det gikk i reprise i 1995.

Konsept[rediger | rediger kilde]

NRK reiste rundt og plukket ut deltagere de mente hadde en historie å fortelle. I motsetning til dagens reality-programmer ble de aldri filmet sovende, det var heller ikke innslag med krangler eller intriger. Det eneste likhetene var enkelte heftige diskusjoner, men dette var stort sett planlagt i form av at ungdommene fikk tema de skulle snakke om. Ungdommene bodde sammen i tre uker. De ble filmet inntil 12 timer om dagen, men det var innlagt fridager.[1] Filmingen foregikk også etter de tre intensive ukene ungdommene bodde sammen i Oslo.

Trine Berget fikk en del publisitet da hun fortalte at hennes kjæreste døde i en ulykke midt under innspillingen av serien.[2]

Seertallene ble omtalt som gode,[3] og tilbakemeldingene var også positive. Dette inspirerte U-redaksjonen til å lage interrail-serien Tur-retur.[4]

Deltakere[rediger | rediger kilde]

  • Trine Berget (20) sersjant
  • Robert S. Asad (19) sprinter
  • Gry M. Reppe (20) mor
  • Kristian Ulvestad (21)
  • Rudi Andre Olsen (20)
  • Christian Breivik (20) BI-student
  • Eva-Sandra Straumsnes (19) student
  • Marthe Rustaden (19) Makeup artist

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «MARTHE (17) EN AV « ÅTTE & 1 / 2»». VG. 22.9.1994. «Ingen kjente hverandre fra før. I tre uker delte de hus, gleder og sorger med «U»-redaksjonen som tett observatør. Deres felles opplevelser sendes som dokumentarserie på NRK elleve torsdager framover.» 
  2. ^ «Nedtur etter milliongevinst i TV3-«Baren»». 03.02.2004. Besøkt 27. august 2016. «Trine Berget deltok i Norges første reality-serie «8 & 1/2» på NRK. Midt under opptaket omkom hennes kjæreste i en tragisk bilulykke. Hun fortalte frivillig historien om dette på TV, men angrer i ettertid.» 
  3. ^ «PROFILEN 10 minutter med Karin Julsrud . . . fra "U"». Aftenposten. 7.10.1994. «Høstens serie "Åtte 1/2" har fått seerne tilbake til U, noe både hun og staben er godt fornøyd med.» 
  4. ^ ««U» SKAL VISE INTERRAIL FRA INNSIDEN». VG. 3.1.1995. «Dermed har ungdomsmagasinet «U» oppfølgeren til «Åtte & 1 / 2» klar. Vi fikk ekstremt gode tilbakemeldinger etter «Åtte & 1 / 2». Lysten til å begynne med en ny serie var stor. Nå prøver vi noe annet, og denne gangen skal vi belyse norske ungdommers møte med Europa, sier prosjektansvarlig Morten Tyldum i NRK» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]