Hopp til innhold

Årvikelva (Skjervøy)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Årvikelva, eller Storelva som den kalles på folkemunne, er et vassdrag i Skjervøy kommune i Troms, som renner gjennom bygda Årviksand før den munner ut i havet. Elva følger et naturlig løp gjennom boligområder og myrområder, og har helårsvannføring med sesongvariasjoner knyttet til snøsmelting og nedbør.

Lakseførende vassdrag

[rediger | rediger kilde]

Årvikelva omtales lokalt som et lakseførende vassdrag, og det har gjennom årene blitt observert flere anadrome arter (fisk som lever i saltvann og gyter i ferskvann[1]) i elva og dens sidebekker.

Observerte arter i vassdraget omfatter blant annet:

Arnøya i Skjervøy kommune

Årvikelva er en av flere lakseførende elver på Arnøya i Skjervøy kommune.  

Årviksand kraftverk[2]

[rediger | rediger kilde]

Årviksand kraftverk, også kjent som Lysverket[3], var et lite vannkraftverk som forsynte fiskeværet Årviksand i Skjervøy kommune, Troms, med elektrisitet fra 1941 til midten av 1950-tallet.

Anlegget ble satt i drift i 1941 og hadde en kapasitet på 12 kW likestrøm. Det leverte strøm til de omtrent 200 innbyggerne i Årviksand, primært for belysning og radio. Mot slutten av andre verdenskrig ble kraftverket ødelagt av tyske styrker. Etter krigen ble det gjenoppbygd gjennom lokal dugnadsinnsats og satt i drift igjen i 1948.

På grunn av begrenset kapasitet ble strømforbruket rasjonert, med restriksjoner som tillot bruk av lyspærer på maks 100 watt. Overforbruk førte imidlertid til hyppige strømbrudd. For å øke vannforsyningen til kraftverket, gravde innbyggerne en kanal fra Laksevannet til Torvald-dammen, hvor det ble bygget en steindemning. Vannet ble deretter ledet via en grøft til Svarttindelva. Denne løsningen var midlertidig, da grunneiere i Nordre Rekvik protesterte mot vannuttaket og fjernet demningen, noe som førte til at elven gjenopptok sitt naturlige løp. Som et resultat måtte beboerne i Årviksand demme opp Svarttindvannet for å sikre strømforsyningen.

Kraftverket var i drift frem til midten av 1950-tallet, da Arnøya fikk strømforsyning fra innlandet via Sikkajokka kraftverk i Rotsundelv.

Tursti og kulturminne

[rediger | rediger kilde]

Ruinene av det tidligere kraftverket er fortsatt synlige og har blitt et lokalt kulturminne. Det er etablert en grillhytte i nærheten, og det er anlagt en tursti fra Årviksand med en ny bru over Årvikelva. Stien fortsetter under fjellet til en gapahuk og danner en ringvei som går tilbake til ungdomshuset. I september 2016 ble det også bygget en bru over Svarttindelva, kjent som Svarttindbrua, som en del av turstien.

Parkering for besøkende er tilgjengelig ved det gamle grustaket og grovsøppeldeponiet nær fylkesveien, midt for det tidligere kraftverket.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Vøllestad, Leif Asbjørn (24. februar 2025). «anadrom». Store norske leksikon (på norsk). Besøkt 3. juni 2025. 
  2. ^ Geocaching. «Geocaching - The Official Global GPS Cache Hunt Site». www.geocaching.com. Besøkt 3. juni 2025. 
  3. ^ J.Aastad (mars 1946). «Utbygd vannkraft i Norge» (PDF). Norges vassdrag og elektisitetsvesen. Besøkt 03.05.2025. «AS Årviksand Elverk» 
Autoritetsdata