Åpenbaringen (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Åpenbaringen
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår18. oktober 1977 (Norge)
Prod.landNorsk
Lengde81 min.
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegiVibeke Løkkeberg
ManusforfatterVibeke Løkkeberg
Terje Kristiansen
Foran kamera
MedvirkendeMarie Takvam
Prod.selskapNorsk Film AS
Eksterne lenker

Åpenbaringen er en norsk dramafilm fra 1977, regissert av Vibeke Løkkeberg og med Marie Takvam i hovedrollen. Filmen handler om den frustrerte husmoren Inger som opplever en livskrise i forbindelse med ekteskapet, jobben og det sosiale. Den var Løkkebergs debut som spillefilmregissør.

Filmen utløste en debatt i norsk offentlighet som har blitt kalt «Rumpefeiden» etter en nakenscene i filmen.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

Inger er 50 år og hjemmeværende husmor. Hun er ferdig med sin oppgave som mor og har liten sosial kontakt. Hun begynner i sin første jobb utenfor hjemmet, som mannen har skaffet henne. Men hun mislykkes og får en sterk følelsesmessig knekk. Mannen sender henne på rekreasjon til et øde sommerhotell. Der møter hun et ungt, lykkelig par, som blir et positivt innslag i hennes kontaktløse verden. Stimulert av dette møtet avbryter hun ferien og reiser hjem til sin mann med nytt livsmot. Hun finner ham i sengen med en annen og bryter sammen igjen.

I et forsøk på å finne klarhet i hva hun bør gjøre, forlater hun hjemmet og reiser til sine foreldre. Men heller ikke her finner hun noen støtte. Det siste hun gjør er å kontakte gamle ungdomsvenner, men hun blir hentet og kjørt hjem av sin mann. Dermed blir hun igjen ydmyket, og den dagen tar Ingers liv slutt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kolbjørnsen, Tone Kristine (1992). Levende kvinnebilder: om Vibeke Løkkebergs filmer "Åpenbaringen", "Løperjenten", "Hud" og mottakelsen av dem. Oslo: Norges allmennvitenskapelige forskningsråd. s. 25-26. ISBN 8272167506. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]