Åkken Bom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Åkken Bom, også skrevet Okken Bom, er en barnesang med tøysevers om Åkken Bom, en liten mann som bor på månen og spiller på en øse. Sangen kommer fra Skottland der den kalles Aiken Drum.

Skotsk opprinnelse[rediger | rediger kilde]

En alternativ melodi til Aiken Drum, en skotske barnesang som i Norge er kjent som Åkken Bom.
Teksten til Aiken Drum med noter og illustrasjoner i en engelsk sangbok fra 1899. Legg merke til at det er tilleggsvers om Willy Wood.

Det skotske verset om Aiken Drum ble første gang utgitt i 1821, da som en jakobittisk sang om slaget ved Sheriffmuir i 1715.

Den moderne barneversjonen er spilt inn av mange artister, blant annet den kanadiske barneunderholderen Raffi (Raffi Cavoukian) i 1976.

Norsk versjon[rediger | rediger kilde]

Vibeke Sæther (født 1943) gjorde sangen kjent for norske barn på 1970-tallet, da hun i Lekestue for de minste, en programserie i NRKs Barne-TV, framførte sangen med teksten «Og han spiller på en øse, en øse, en øse ..., og han heter Åkken Bom» istedenfor den engelske And he played upon a ladle, a ladle, a ladle,... and his name was Aiken Drum. Hun ga ut sangen med Nordre Sving på barneplata Filler og fjas i 1980.

Den norske teksten er skrevet av Gjertrud «Vessa» Carlsen (1919–2007), mora til Vibeke Sæther. Den forteller at Åkken Bom har en hatt av bløtkake, en jakke av kjøttkaker med knapper av rundstykker, en vest av knekkebrød og en bukse av kreppapir.

Sangen ble også populær på nynorsk i en innspilling med Olav Stedje, utgitt på albumet Rocken Bom i 1984.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]