Å være, eller ikke være

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det er en vanlig misforståelse at Hamlet holder i en hodeskalle mens han framfører monologen «Å være, eller ikke være». Det gjør han ikke. Monologen framføres i slottet, i 3 akt.
Hodeskallen forekommer i 5. akt, 1. scene, mens Hamlet og hans venner går over kirkegården. Skallen hentes opp fra en gammel grav, og tilhører hoffnarren Yorick, som Hamlet lekte med som barn. Hodeskallereplikken er «Alas, poor Yorick, I knew him». Bildet viser Sarah Bernhardt som Hamlet.

«Å være, eller ikke være» (engelsk: To be, or not to be) er en monolog fra William Shakespeares skuespill Hamlet (skrevet ca. 1600), tredje akt, første scene. Det er et av de mest kjent sitatene innen verdenslitteraturen og det mest kjente fra nevnte skuespill.

Monologen fremføres i skuespillet av tittelfiguren Prins Hamlet, og dens første linjer i André Bjerkes gjendiktning av monologen lyder:

Å være eller ikke være: Det
er spørsmålet. For hva er edel ferd?
Å tåle dette regn av sten og piler
en bitter skjebne sender mot oss?
Eller å trekke sverdet mot et hav av sorger
og gjøre slutt på dem? Å dø og sove
...

Hamlet er ikke alene på scenen mens han fremfører dette. Ofelia, Polonius og Kong Claudius er på scenen, selv om litteraturvitere ikke enes om hvorvidt Hamlet er klar over deres tilstedeværelse.