«Santa Anna» (skip)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
«Santa Anna» (skip)
SantaAnnaXVIII.jpg
Karriere
LandFlag of the Order of St. John (various).svg Johanitterordenen i Malta
TypeStorskip som type karakk
Nummer
VerftNice i Frankrike
Sjøsatt21. desember 1522
Operativ-
SkjebneTatt ut av tjeneste i 1540
Tekniske data
Deplasement1.700 tonn
Lengde-
Bredde-
Dypgang-
Bestykning50 tyngre skyts og et ukjent antall mindre skyts
Mannskap300 sjømann og soldater

«Santa Anna» var et krigsskip, en stor karakk som seilte i Middelhavet for Johanitterordenen. Hun bel bygd i byen Nice på den franske middelhavskysten. Skipet ble sjøsatt den 21. desember 1522, en dag før hospitalridderne forlot Rhodos etter seks måneders beleiring med æren i behold.

Storskipet hadde en spesiell, teknisk særpregenhet; skroget under vannet ble omsluttet med blyplater festet til trekonstruksjonen med bronsespiker, formodentlig for å forbedre vanntettheten, men forklaringen på dette er dessverre ikke kjent for ettertiden.

Krigsskipet fungerte mest som et transportskip med fasiliteter beregnet på minst 500 soldater fordelt over minst seks dekk. I tillegg hadde skipet en besetning som talte 300 mann. Skipet ble imidlertid også benyttet som et rent fraktefartøy og hadde en lasteevne på 900 tonn.

I 1535 deltok «Santa Anna» i angrepet på Tunis i Nord-Afrika sammen med en krigsflåte satt sammen av 62 galeier og 150 større seilskip som fraktet 25 000 kristne soldater over havet til byen. Byen falt etter at «Santa Anna» med sin bestykning skjøt en bresje gjennom murene i La Golette-festningen, en grufull massakre som kostet 30 000 muslimske innbyggere livet. Opptil 2 000 kristne slaver ble befritt.

I 1540 ble storskipet tatt ut av tjeneste på ordre av stormester Juan d'Omedes.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]