«Saga Oseberg»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Saga Oseberg »
SagaOseberg tbg.JPG
Generell info
SkipstypeVikingskipskopi, karv
Bygget2011–2012 ved Oseberg Vikingarv (byggenr. 1)
FlaggstatNorge
RegisterhavnTønsberg
EierOseberg Vikingarv
RederiOseberg Båtlag
Statusskipet er en kopi av «Osebergskipet»
Sjøsatt20. juni 2012
KallesignalLDJO
MMSI‑nr.258214350
Tekniske data[a]
Skrogklinkbygget skrog av hovedsakelig eik
Skrogmaterialetreverk
Lengde21,52 meter
Bredde5,21 meter
Dypgående0,67 meter
Hovedmaskin90 m2 råseil og 15 par årer

a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt

«Saga Oseberg» er en kopi i full skala av Osebergskipet, et vikingskip fra år 820 som ble gravd fram utenfor Tønsberg i Vestfold i 1903. «Saga Oseberg» er en karv, en type langskip, med klinkbygd skrog av eik, som blir drevet fram ved hjelp av seil eller årer. Skipet ble bygd i Tønsberg 2011–2012 av Stiftelsen Nytt Osebergskip og sjøsatt 20. juni 2012. Tegningene ble hentet fra Vibeke Bischoffs doktorgrad[1].

Bygging og sjøsetting[rediger | rediger kilde]

Byggeplassen for det nye skipet var Lindahlplan utenfor Oseberg kulturhus i Tønsberg by. Byggingen foregikk, så langt det var praktisk mulig, med de materialer og håndverksteknikker som ble brukt da originalskipet ble bygd. Vikingeskibsmuseet i Danmark har en film fra byggingen[2]. Byggingen av skipet er basert på de nyeste oppmålinger og tolkinger av originalskipet. Det nye Osebergskipet skulle bidra til gjøre Vestfold til et nordisk sentrum for formidling av vikingtiden, og det skal brukes til forskning om vikingskipene.

Stiftelsen Nytt Osebergskip fikk økonomisk støtte fra en lang rekke myndigheter, institusjoner, firmaer og privatpersoner. Faglig bygde man blant annet på den erfaring Vikingskipsmuseet i Roskilde har fått ved bygging og forvaltning av flere kopier av vikingskip.

Kjølen ble strukket i 2011, og er hugget av et 150 år gammelt eiketre som ble felt på Jarlsberg hovedgård rett utenfor byen i 2010. Bordgangene ble hugd av eikestokker fra Danmark. Seilet på 90 kvadratmeter ble vevd i Tønsberg av ull fra utgangarsau fra Vestfold. Et spesielt trekk ved vikingskipene er at bandene (spantene) ikke er spikret fast, men er surret fast til bordgangene med lærreip i gjennomhullede klamper. Lærreipene ble lagd av hvalbarder. Bandene ble lagd av sjølvokst kroktømmer.

Kopien av Osebergskipet ble sjøsatt 20. juni 2012, og døpt «Saga Oseberg». Kong Harald og dronning Sonja var til stede ved sjøsettingen.

Under bygging[rediger | rediger kilde]

På vannet[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ 7044744. «Vibeke Bischoff: Rekonstruktion af Osebergskibet». Issuu (engelsk). Besøkt 10. mai 2021. 
  2. ^ https://webtv.vikingeskibsmuseet.dk/?poditemid=40145&tagsid=648&soegeord=. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]