«Saga Oseberg»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°15′53,035″N 10°24′23,562″Ø

«Saga Oseberg »
SagaOseberg tbg.JPG
Saga Oseberg fortøyd utenfor Bryggekvartalet i Tønsberg i Vestfold.
Generell info
SkipstypeVikingskip
FlaggstatNorge
Eier Oseberg Vikingarv
Rederi Oseberg Båtlag
StatusSkipet er en kopi av «Osebergskipet»
Sjøsatt20. juni 2012
MMSI-nr.258214350
Tekniske data[a]
Skrogmaterialetreverk

a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt

«Saga Oseberg» er en kopi i full skala av Osebergskipet, et vikingskip fra år 820 som ble gravd fram utenfor Tønsberg i Vestfold i 1903. «Saga Oseberg» ble bygd 2011-2012 av Stiftelsen Nytt Osebergskip og sjøsatt 20. juni 2012.

Bygging og sjøsetting[rediger | rediger kilde]

Byggeplassen for det nye skipet var Lindahlplan utenfor Oseberg kulturhus i Tønsberg by. Byggingen foregikk, så langt det var praktisk mulig, med de materialer og håndverksteknikker som ble brukt da originalskipet ble bygd. Byggingen av skipet er basert på de nyeste oppmålinger og tolkinger av originalskipet. Det nye Osebergskipet skal bidra til gjøre Vestfold til et nordisk sentrum for formidling av vikingtiden, og det skal brukes til forskning om vikingskipene.

Stiftelsen Nytt Osebergskip er basert på økonomisk støtte fra en lang rekke myndigheter, institusjoner, firmaer og privatpersoner. Faglig bygger man blant annet på den erfaring Vikingskipsmuseet i Roskilde har fått ved bygging og forvaltning av flere kopier av vikingskip.

Kjølen ble strukket i 2011, og er hugget av et 150 år gammelt eiketre som ble felt på Jarlsberg hovedgård rett utenfor byen i 2010. Bordgangene ble hugd av eikestokker fra Danmark. Seilet på 90 kvadratmeter ble vevd i Tønsberg av ull fra utgangarsau fra Vestfold. Et spesielt trekk ved vikingskipene er at bandene (spantene) ikke er spikret fast, men er surret fast til bordgangene med lærreip i gjennomhullede klamper. Lærreipene lages av hvalbarder. Bandene lages av sjølvokst kroktømmer.

Kopien av Osebergskipet ble sjøsatt 20. juni 2012, og døpt «Saga Oseberg». Kong Harald og dronning Sonja var til stede ved sjøsettingen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]