«La Ville d’Orléans»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ballongoppstigning fra Tuilerie-parken i Paris

«La Ville d’Orléans» var en vannstoffballong (hydrogenballong) som kom ut av kurs og havnet på Lifjell i Seljord i 1870. Dette regnes som den første luftfart i Norge.[1]

Under Paris' beleiring i 1870 ble vannstoffballonger tatt i bruk. Det skal ha blitt sendt opp 65 slike franske ballonger. Den 24. november 1870 ble vannstoffballongen «La Ville d’Orléans» sendt opp fra Paris med kurerpost. Ballongen skulle bare noen titalls km utenfor fiendens linjer. Den kom opp i et luftlag hvor sterk vind førte ballongen nordover.

Etter en 14 timers dramatisk ferd i nattemørket havnet ballongen på Lifjell i Telemark. Ballongføreren, ingeniør Paul Rolier og hans medhjelper Léon Bézier hoppet ut av ballongkurven. Ballongen med den tomme kurven fór videre og havnet til slutt i Krødsherad.

Ballongfarerne fikk hjelp og kom seg til slutt til Kristiania, hvor de ble mottatt som helter. De returnerte til Frankrike med båt, og det av kurerposten som var blitt berget, kom til slutt frem til krigsminister Léon Gambetta.

Like under snaufjellet på Lifjell finner en «Ballongfararsteinen» som markerer stedet hvor den franske ballongen havnet før den fór videre. Den ble senere funnet ved gården Sandum ved Noresund i Krødsherad.[2] Ballongkurven er bevart og finnes i dag i Norsk Teknisk Museums samlinger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Einar Østvedt (1968). Den første luftferd over Norge. Skien: Oluf Rasmussens forlag. ISBN 8270650196. 
  • Bjørn Olsen (1999). Telemark i norsk luftfartshistorie. Skien: Skau forlag. ISBN 8279760024. 
  • Torstein Bjaaland og Per Paaske Gulbrandsen Gambettas kurér. (roman) Oslo 1996. ISBN 3-502-11913-9