«Girona»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Girona»
Girona (3).JPG
Karriere
LandFlag of New Spain.svg Spania
TypeGaleass
SkjebneForliste utenfor Lacada Point, Nord-Irland
Tekniske data
Bestykning50 kanoner
Mannskap224 roere
121 sjømenn
186 soldater

«Girona» var en stor galeass fra den spanske armadaen i 1588 som gikk på grunn og sank utenfor Lacada Poiny, County Antrim, Nord-Irland om natten til den 26. oktober 1588. Vraket etter skipet ble oppdaget i nyere tid, og var et viktig funnsted for marinarkeologiske undersøkelser som brakt opp flere skatter deriblant kanonløper.

Forliset[rediger | rediger kilde]

Den spanske galeassen kom til det lokale havnestedet Killybegs, Donegal, for å utføre viktige reparasjoner etter den lange reisen gjennom Nordsjøen og Nord-Atlanteren. Det bitre været var blitt for mye for mange av skipene i den spanske armadaen, som forulykket med stort tap av liv eller gikk på grunn så besetninger på disse måtte settes på land.

To andre skip som forsøkt å komme inn i andre havner, gikk på grunn og måtte evakueres. Fra «La Rata Santa Maria Encoronada», som grunnstøttet utenfor kysten av County Mayo, og fra «Duguesa Santa Ana», som sank etter å ha gått på grunn ved Loughros Mor Bay, Donegal, dro omtrent 800 overlevende under ledelse av Alonso Martinez de Leyva til havnestedet etter å ha hørt av lokale at det er spanske skip der. Der ble de tatt om bord på den store galeassen som allerede hadde en besetning på over 500 mann.

Spanjolerne fikk verdifulle hjelp av irene anført av den lokale høvdingen, MacSweeney Bannagh, som på den irske øya hadde kommet i opposisjon mot engelskmennene som hadde beordret massemord på andre spanske skipbrudne som kom fra de forliste skipene langs den irske vestkysten. Med irsk hjelp og beskyttelse ble reparasjonen på roret på «Girona» avsluttet, og det var besluttet å sette seil mot den katolske Skottland for å søke tilflukt. Med 1300 mann ombord, herunder de Leyva, forlot galeassen havnen den 25. oktober på østlige kurs. Men etter å ha kommet forbi Lough Foyle ble de rammet av en sterk storm som presset skipet nærmere den nordirske kysten. Under de sterke påkjenningene fra bølgene ble roret slått i stykker, og roere klarte ikke lenge å holde skipet under kontroll.

I nærheten av Dunluce i County Antrim om aften den 26. oktober 1588 forliste «Girona» etter å ha truffet land på Lacada Point. Under ulykken omkommet opptil 1300 mennesker ombord på skipet, bare ni klarte å berge seg på landet de ble oppdaget og tatt i forvaring av de lokale irene. Disse ni overlevende ble sendt videre til Skottland med hjelp av Sorly Boy Macdonnell. Lokalbefolkningen oppdaget opptil 260 døde fra forliset etter disse var skylt oppe i land under stormen.

Vraket[rediger | rediger kilde]

En lang kanon fra «Girona»

I 1967 ble vraket etter den store galeassen oppdaget av et dykkerlag ledet av Robert Stenuit fra Belgia. Det belgiske dykkerlaget fant en meget stor skatt som ble hentet opp som det største funnet fra den spanske armadaen.

Funnstedet med vraket ble satt under beskyttelse med loven Protection of Wrecks Act fra den 22. april 1993.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]