«Fyr på den norske kyst»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Fyr på den norske kyst»
KunstnerPeder Balke
Årca. 1855
TeknikkOljemaleri
Dimensjoner58,5 × 70,5 cm
PlasseringNasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design
Material(er)oljemaling, lerret
Betydningsfull hendelseanskaffelse (1924)

«Fyr på den norske kyst» er et maleri av den norske kunstneren Peder Balke fra 1855. Bildet er ment å forestille Vardø fyr i uvær, men det eksisterte ikke noe fyr i Vardø på tidspunktet Balke hadde besøkt stedet, så bildet er derfor en nasjonalromantisk dramatisering av naturkreftene.

Balke besøkte Finnmark i 1832, og reisen gav inspirasjon til en rekke bilder med sjø- og kystmotiv. Om opplevelsene som gav inspirasjon til motivet skrev Balke «Dagen etter ankomsten i Vardø gikk jeg utover øen for riktig å kunne ha anlending til å beskue havets bryten mot klippene etter en sådan orkan som den foregående dag hadde rast, og det storartede syn som da fremstillede seg for mitt forskende blikk, vil da aldri gå ut av min erindring. Jeg hadde tatt plass på et fjellplatå som vel lå over 100 fot over havflaten og jeg syntes formerlig at holde fast i klippen når den såkalte dragstu veltet seg inn mot fjellveggen og med en alt overdøvende tordenrøst igjen rullet ut i det opprørte hav for atter på ny å gjenta de samme forgjeves stormløp mot den klippefaste og av Ishavets tunge vover ombruste vegg.»[1]

Bildet regnes som et av Norges nasjonalmalerier.[2]

En gravering av «Fyr på den norske kyst» og ble benyttet som motiv på baksiden av Norges Banks 1000-kronersseddel trykt fra 1975 til 1987.

Referanser[rediger | rediger kilde]