«Erzherzog Johann»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Erzherzog Johann»
Erzherzog johann.jpg
Karriere
Land22px Tyskland
Type1848 Dampdrevne fregatt
VerftJohn Wood verft i Glasgow
Kjølstrekking1839
SjøsattApril 1840
SkjebneForlist i Greenwich 1858
SøsterskipSMS «Barbarossa»
Tekniske data
Lengde64,69 m
Bredde16,5 m som hjuldamper
Dypgang5,18 m
Framdrift740 hk dampmaskineri. Maks. fart: 8 knop
Bestykning9 68-punds granatkanoner
Mannskap200

Erzherzog Johann var en armert fregatt anskaffet av Tysklands Reichsflotte i 1849, og senere brukt som skoleskip.[1]

Opprinnelig ble skipet bygget som ett av de fire første passasjerskipene for det nye rederiet Cunard Line i transatlantisk post- og passasjertransport. Det første navnet var «Acadia». Med en kapasitet på 115 passasjerer reiste RMS «Acadia» fra Liverpool, England til Halifax, Nova Scotia og deretter Boston i USA under jomfruturen fra 4. august 1840.

Etter 33 reiser fram og tilbake over Atlanterhavet ble det solgt sammen med sitt søsterskipet RMS «Britannia» til den tyske riksmarinen i januar 1849.

Først hadde det vært planlagt om å sende de to tidlige passasjerskipene sammen til Tyskland, men «Arcadia» grunnstøtte ved Terschelling og kom til Bremerhaven 25. mars 1849. Skadene etter grunnstøtingen tvang tyskerne til å sette skipet i tørrdokk for omfattende reparasjoner.

Det ble omdøpt til «Erzherzog Johann», men kom aldri ut i aktiv tjeneste som et armert krigsfartøy fordi det var ikke godt nok ombygget for å ha tyngre kanonskyts. Arbeidet med å rette ut skadene ble meget tidkrevende. I 1851 ble «Erzherzog Johann» sjøsatt, men det kom for sent til å delta i den dansk-tyske krigen. Den tyngre armerte fregatten var ikke lenger nødvendig for den tyske marinen som tok det i bruk som skoleskip for sjøkadetter.

Etter oppløsningen av den tyske forbundsmarinen i 1852 ble det holdt auksjon i Bremerhaven 20. mars 1853. Rederiet Fritze & Co kjøpte den eldre hjuldamperen for transatlantisk fart fra Tyskland til Amerika.

Under nytt navn «Germania» seilte det som et passasjerskip fra Bremerhaven over Atlanterhavet. Etter fire turer ble det leid ut til det britiske Royal Navy som troppetransportskip under Krimkrigen. I 1858 ble skipet hogd opp i Greenwich.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «BSB: Blätter für deutsche Landesgeschichte». periodika.digitale-sammlungen.de. Besøkt 13. august 2020. 
  2. ^ «Radfregatte "Erzherzog Johann"» (tysk). Arkivert fra originalen 11. oktober 2006.